Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Kort om septembervädret 2024 med SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort om septembervädret 2024 med SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

Inte så varmt som många nog tror

Uppdaterad
Publicerad

Alla varma dagar i september borde väl ändå gjort att månaden också blev extremt varm? Så blev det nu inte, för nattkyla och en kallare avslutning satte stopp för det.

Här summeras en årets september medan min analys tar upp de mest intressanta enskilda väderhändelserna under månaden.

Till stor del varmare än brukligt

Värmen kulminerade den 3–9, för att sedan knuffas bort med början i söder. Därefter följde såväl kallare som varmare dygn än normalt, där främst den 18–19 står ut åt det varmare hållet medan de avslutande dygnen för höstkyliga. I större delen av landet blev månaden 0,5–2,5 grader varmare än referensåren 1991–2020. Störst överskott återfinns i nordöstra Norrland med omkring 3 grader medan det lokalt vid södra Norrlandskusten var något kallare än brukligt. Vet ni för övrigt vad ni kan ställa för ”krav” på det normala septembervädret?

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Senast i fjol, 2023 alltså, var september varmare än i år. Inte så konstigt med tanke på rekordvärmen i söder då, medan det i delar av norra Norrland är tillbaka till 2016 som gäller för att hitta en varmare september än årets. Och omvänt, i norra Norrland var delvis 2023 kallare, i övrigt är 2022 senaste september var kallare än i år.

Relativt normalt med regn, men ojämnt över tid

I större delen av landet blev månaden i grova drag normal gällande sammanlagd nederbördsmängd, men ojämnt över tid. Stora delar av månaden var nämligen väldigt torr, så det mesta föll på bara några få dygn, främst den 9–11 och den 23–27. Minst med cirka hälften av det normala föll i delar av norra Norrland. Men där, liksom lite här och var på andra håll i landet föll å andra sidan omkring dubbel normalmängd. Skånska Hallands Väderö fick klart mer än så med nästan trippel normalmängd.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Jämfört senare år lär det i så gott som hela landet gå att hitta såväl torrare som blötare septembermånader några av de sex senaste åren, alltså 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 eller 2018.

Rekordsoligt i Växjö och Kiruna

Solen sken flitigt i september, men lokalt var det en normalsolig september. Ett par ostadiga dagar på slutet gjorde ändå att solskenstiden inte blev så hög som den länge såg ut att bli. Två platser noterade rekordmycket sol i september:
225 timmar i Växjö
, Småland mot tidigare 201 timmar 2002
184 timmar i Kiruna
, Lappland mot tidigare 177 timmar 2000

Här de platser som fått mest respektive minst antal soltimmar under månaden (av de 18 solskensmätare som finns runtom i landet och där några dessutom inte fungerat som de ska under månaden). Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Det blev bara ett enda stormtillfälle i landet i september, nämligen 24,8 m/s i Stekenjokk, Lappland natten mot den 18. I snitt för övrigt var det till stora delar mindre byig vind i september än brukligt, men i norra Norrland relativt normalt.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

SEPTEMBER 2024 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 16,4 grader i Östergarnsholm, Gotland

Lägst månadsmedeltemperatur: 4,2 grader i Tarfala, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,1 grader över normalt i Storön, Norrbotten (13,0 grader mot normala 9,9 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,8 grader under normalt i Kuggören, Hälsingland (10,8 grader mot normala 11,6 grader)

Störst månadsnederbörd: 165,4 mm i Hallands Väderö, Skåne

Minst månadsnederbörd: 14,8 mm i Abisko, Lappland

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 291 % i Hallands Väder, Skåne (165,4 mm mot normala 56,9 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 45 % i Abisko, Lappland (14,8 mm mot normala 32,7 mm)

Mest solskenstid: 238 timmar i Hoburg, Gotland

Minst solskenstid: 103 timmar i Tarfala, Lappland

Mest solskenstid i procent av normalt: 161 % i Växjö, Småland (225 timmar mot normala 140 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 91 % i Nordkoster, Bohuslän (172 timmar mot normala 188 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 24,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 18

Högst byvind i fjällen: 35,7 m/s i Tarfala, Lappland den 18

Högst medelvind vid kusten: 19,4 m/s i Vinga, Västergötland och i Väderöarna, Bohuslän den 10

Högst byvind vid kusten: 24,8 m/s i Östergarnsholm, Gotland den 9

Högst medelvind över inlandet: 13,1 m/s i Naimakka, Lappland den 20

Högst byvind över inlandet: 22,0 m/s i Karlskrona-Söderstjerna, Blekinge den 27

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet