Solen står allt högre på himlen. Det innebär att UV-index stiger och kan orsaka solbränna på blek och ovan hud. I mitten av april står solen lika högt som slutet av augusti och max för UV-strålning har vi omkring midsommar.
UV-strålning är kortvågig strålning från solen. I lagom mängder mår kroppen bra av solstrålarna eftersom detta stimulerar produktion av D-vitamin i huden. Utsätter man sig för länge för kraftig UV-strålning är det skadligt för vår kropp, man bränner sig eller kan i värsta fall utveckla hudcancer.
Vi har ett naturligt försvar mot solens skadliga UV-strålar. I vår hud finns ett pigment, kallat melanin, som börjar produceras när vi utsätts för solljus. Det är detta pigment som gör att vi blir bruna av att vara i solen.
UV-index ökar snabbt dag för dag under april månad och kommer vid soligt väder att nå värden som ger risk för solbränna i slutet av månaden i södra Sverige och i snötäckt terräng längre norrut.
För personer med känslig hud innebär det att man bör iaktta försiktighet redan efter någon timme om man är ute mitt på dagen.
Många blir överraskade av en otrevlig solbränna i ansiktet efter en dag med trädgårdsarbete eller efter att ha åkt skidor i fjällen. Vill man vara säker kan man alltid smörja in sig under soliga dagar och skydda kroppen med kläder. UV-strålningen är som starkast mitt på dagen och har inget med temperaturen att göra. Den kan vara lika stark vid 20 grader som vid 30 grader. Det som påverkar är molnighet, men även tunna moln kan släppa igenom mycket UV-strålning.
På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan du beräkna Min soltid och se hur länge just du kan vara ute i solen utan att bli bränd.