Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen står som högst på norra halvklotet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen står som högst på norra halvklotet. Foto: SVT

Sommarsolståndet

Publicerad

Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen står som högst på norra halvklotet. Då är natten här som kortast under året och dagen som längst.

I år, 2024, inträffar sommarsolståndet den 20 juni klockan 22.51 lokal tid. Det betyder att det är just denna dag som är årets längsta dag.

Det blir inte riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner, till exempel i Kiruna.

Tidpunkten för sommarsolståndet varierar något mellan olika år. Natten före eller natten efter sommarsolståndet är årets kortaste söder om polcirkeln. I praktiken förändras nattens liksom dagens längd ytterst lite under några veckor kring sommarsolståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema sommar

Mer i ämnet