Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Detta kunde mycket väl varit en bild på mig som liten. Men det är fotat på en skridskoskola i januari 1961, så det är garanterat inte jag på bilden. Men så här vingligt (labilt/instabilt/ostadigt) hade jag det på skridskor som liten, och till stor del även nu skulle jag tro (om jag skulle testa). Foto: Ulf Stråhle, SVT Bild

Stabilt instabilt när det regnar

Uppdaterad
Publicerad

Alla yrken har sina speciella ord och uttryck, men när ord används annorlunda än i andra sammanhang kan det bli lite förvirrande eller smått komiskt ibland. Tycker jag i alla fall.

Denna gång tänkte jag tänka till om några av de fackuttryck som finns inom meteorologin. Uttryck som de flesta av oss, även icke-meteorologer, tas som självklara och givna, men ju mer de särskådas och ju mer man tänker kring orden desto konstigare ter de sig. Mina helt personliga funderingar alltså kring ord som jag och mina kollegor dagligen slänger oss med.

Det normala är att det regnar?

Det första ordet är uppehåll, som i alla andra sammanhang än just väder betyder att något pausas för en kortare eller längre period. Ett tv-program gör sommaruppehåll, en kund kan göra ett uppehåll i ränte- och amorteringsbetalningarna om man har en betalningsfri månad att ta till och en speedwaymatch gör uppehåll efter heat fyra, sju, tio och tretton för att sladda banan.

Vädertankar

Översatt till vädret innebär det alltså i så fall att det normala i Sverige är att det regnar, eller snöar för den delen? Att när ingen nederbörd faller görs en paus i det normala. Vissa tycker nog att det verkligen är så, om man som ser all nederbörd som något ont och bara vill ha sol dag efter dag.

Inte för jag tror det minsta på det, men det vore lite roligt om ordet sprungit ur en tanke kring att om vattendropparna ”hålls uppe” i luften.

Stabilt instabilt

Ord som till viss del lägger grunden för ordet uppehåll är de som beskriver luftens egenskaper, alltså graden av instabilitet i en luftmassa. Här finns ju olika ord att välja bland där stabil och stadig är synonymer för säker, fast, solid och oföränderlig medan deras antonymer (motsatsord) är labil, instabil och ostadig.

När en meteorolog pratar instabilitet är det dock inte själva vädret utan luftmassan som avses. En instabil luftmassa är när vi har stigande luft, molnbildning och nederbördsutfällning. En stabil luftmassa däremot innebär det omvända, alltså sjunkande (eller i alla fall inte stigande) luft vilket ofta ger molnupplösning, men inte alltid. Lite förenklat handlar det om lågtryck, eller snarare om sjunkande lufttryck, när vi pratar instabilt/ostadigt, medan det omvända gäller för stabilt/stadigt.

Själva väderläget, den pågående vädersituationen, kan ju sedan i sig vara stabil, alltså att det är i princip samma väder under en längre tid. Så därför är det helt möjligt för oss meteorologer att säga att läget är stadigt ostadigt eller stabilt instabilt, eftersom de första orden då avser väderutvecklingen och det andra själva luftmassan. Dock kanske inte helt lämpligt att uttrycka sig så, för det kan nog förvirra mer för vissa tittare än det förklarar för andra.

Morvatten?

Till sist en alldeles sann liten historia från väderredaktionen för många år sedan. Jag satt och skrev en prognostext tror jag, när jag plötsligt slängde ur mig en fråga i luften: ”– Farvatten finns ju, men varför finns inga morvatten?” Snabbt som blixten svarade Bertil Larsson, numera pensionär sedan många år: ”– Jo det finns, det kallas fostervatten.

Med denna lilla historia, som egentligen inte har det minsta med väder att göra, tackar jag för mig för denna gång. Väl mött nästa gång min hjärna gått på högvarv kring något väderaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet