Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorolog om vintervädret: Omgångar av kyla väntar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en varm höst med intensivt gråväder är frågan hur vintern kommer att bli. SVT:s meteorolog Nitzan Cohen har djupdykt i vetenskapliga rapporter och väderdata för att se hitta svaret. Hans slutsats: Efter den milda hösten kan vi mycket väl få omgångar med kyla senare i vinter.

”Blir det en vit jul i hela landet?” eller ”blir det kallt i vinter?” Vi meteorologer får så här års många frågor som det är omöjligt att svara generellt på. Vad är egentligen ”kallt” i vårt avlånga land? Men om vi omformulerar frågan till: ”Blir det vinterväder i hela landet någon gång i vinter?” kan vi se att det inte ser allt för omöjligt ut:

Färgerna i kartan avser inte nödvändigtvis avvikelser från något normalvärde. Blå färg symboliserar kalla luftmassor och mer orange och röd färg varmare luftmassor. Gröna streckade fält symboliserar områden där regn (eller snö) väntas förekomma relativt ofta. Gula streckade fält extra blåsiga områden. Foto: SVT

Blandad start i norra Europa, men sedan kallare

Vinterperioden börjar blandat med en del milda, men också kalla inslag om vartannat. Varma hav kan till en början innebära att det krävs kalla luftmassor för att få snö i havsnära områden, speciellt i södra Skandinavien. Senare under perioden kan de kalla inslagen i vädret bli fler. Exakt när är svårt att säga, men det mest sannolika är att de kalla omgångarna blir fler under januari eller februari.

Den allra kallaste luften ser i omgångar ut att hamna över västra Ryssland och eventuellt också Finland i större utsträckning än över Skandinavien. Mildluften kommer finnas relativt nära till hands i sydväst och det är därför troligt att det blir lite mildare i omgångar även senare i vinter. Detta gäller speciellt i Sydnorge, Danmark och södra Sverige. Blandningen av milda och kalla luftmassor kan ge ganska besvärligt trafikväder. Dessutom kan det åtminstone i perioder bli rätt blåsigt.

Osäkra snömängder

Med detta sagt är det inte alls säkert att det blir onormalt stora snömängder på flera platser i landet, utan det lämnas osagt. Tidigare vintrar med liknande förutsättningar som denna har innefattat en del högtrycksinslag vilket i stora drag gett ett underskott på nederbörd över stora områden, men inte överallt. Detta är också trenden hos de flesta datorberäknade säsongsprognoserna.

Kan bli helt fel

Det finns inga garantier för att ovanstående resonemang kommer att ge det förväntade utfallet. Det kan alltså mycket väl bli fel. Det finns exempel på år med liknande förutsättningar där vintern över oss blivit både kallare och mildare än det tänkta scenariot visar, trots att själva vädermönstret visar på flera likheter. Eftersom Skandinavien, och Sverige är smalt, avlångt och ganska litet i sammanhanget är det extra svårt att pricka 100 procent rätt.

Själva metoden som används för att ta fram det här resonemanget är inte vetenskapligt testad, vilket innebär att det i nuläget inte finns några konkreta belägg för att den verkligen fungerar. Man kan betrakta detta som ett test och jag uppmuntrar er som läsare är helt enkelt att följa med på resan. Här kan du läsa ett längre resonemang om vädret i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.