Oavsett väder så börjar nämligen de första klagomålen trilla in med synpunkter om att ”måste det vara så här regnigt/varmt/kallt/soligt hela tiden?” I detta fall är mannaminnet bara tre dagar alltså, för så fort det varit regnigt i tre dagar är värmeböljan som föregick regnen som bortblåst ur minnet.
Oavsett om vi går från dåligt till bra väder eller tvärtom är tålamodet i runda slängar tre dagar. Det finns alltid några som inte gillar vädret som är för stunden, utan hellre vill ha annat väder. Vad bra respektive dåligt väder varierar givetvis beroende på vem man frågar, men det har mindre betydelse för tålamodet. Det styrs mer av tidsaspekten än av det faktiska vädret.
Tålamodet skiftar, liksom vädret
Självklart finns det mängder varianter av tålamodsgränser, men efter 25 år i yrket tycker jag mig märkt att tre dagar är ett bra ungefärligt mått på mångas vädertålamod. Kanske kan man kalla det för bristande tålamod till och med. Visst förekommer det längre sviter med samma väder, och då dyker de första tålamodsklagomålen upp efter ungefär tre dagar, men oftast skiftar vädret oftare än så varvid vi meteorologer klarar oss från klagomål.
En del klagomål grundar sig även i en bristande kunskap om vilket väder som är normalt. Om man tror att 30 grader från klarblå himmel är normalt väder i Sverige på sommaren är man ute och cyklar, och då är givetvis tålamodet om vädret inte är så som man tror mindre än om man har förståelse för hur vädret en normal svensk sommardag ser ut.