Fredagen den 7 januari 2005 bildades det lågtryck som vi kommer ihåg som stormen Gudrun. Utanför Irland var förutsättningarna ideala. Kall Grönlandsluft krockade med mild och fuktig luft söderifrån vilket skapade en skarp frontzon. Temperaturskillnaden skapade också en kraftig jetström en mil upp i atmosfären som bidrog till en snabb och intensiv lågtrycksutveckling.
Vid lunchtid lördagen den 8 nådde Gudrun fram till Sydnorge och det blåste upp till storm längs Västkusten. Med ett tryck på 960 hPa och lågtryckscentrum på gränsen till Sverige kulminerade vinden på lördagskvällen. Vindbyarna nådde orkanstyrka med enorm förödelse över södra och mellersta Götaland. Skadorna på träd, el- och telenät samt tågtrafik är de värsta vi känner till i Sverige.
När Gudrun på söndag vandrade vidare över Finland lämnade lågtrycket efter sig sju dödsoffer. Tågtrafiken lamslogs och 415 000 hushåll blev utan el. En vecka senare saknade 50 000 fortfarande el och innan de sista hushållen återfick sin elförsörjning kom kylan. Före stormen hade tjälen ännu inte etablerat sig. Det gjorde att träden stod lätt och 75 miljoner kubikmeter eller 200 miljoner träd föll. Samhällskostnaden beräknas till drygt 23 miljarder kronor.