Nu är det sommar och snart dags för semestertider för många. Att vakna upp till en klarblå himmel med strålande solsken kan ju vara ganska härligt. Fast varför är himlen just blå?
Ljuset från solen upplever vi som ett ”vitt” ljus. Anledningen till att det är just vitt är att det består av en blandning av olika våglängder. När strålarna når atmosfären så sprids de av de molekyler och partiklar som finns i luften. Ljusets olika våglängder sprids olika mycket. Eftersom det blå ljuset med lite kortare våglängd sprids mer än övriga våglängder är det just det som man ser.
Detta gäller ju mest på dagtid. Under kvällen eller när solen går ner brukar himlen ha en mer röd nyans och det kan bli riktigt vackra solnedgångar. Ljuset går då en längre sträcka genom atmosfären och då hinner det blåa ljuset spridas bort och kvar blir det röda.
Ju mer partiklar vi har i luften desto rödare brukar solnedgångarna bli. Ofta blir de rödare om vi har haft sydliga vindar, vilket för upp mycket partiklar från kontinenten.