Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Varför roterar vinden kring ett lågtryck?

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturskillnader skapar vind

Runt omkring jorden har vi hela tiden skiftande temperaturer beroende på att atmosfären värms upp olika mycket på olika platser under året. Dessa temperaturskillnader skapar också tryckskillnader som ger upphov till det vi kallar för vind.

En av termodynamikens lagar lär oss nämligen att det ständigt måste ske en utjämning av dessa temperatur- och tryckskillnader, och naturens process är då att sätta luften i rörelse från varma till kalla områden, och från områden med högt tryck till områden med lågt tryck.

Corioliskraften

Men det finns också andra krafter som påverkar vinden. En av dem kommer av att jorden roterar kring sin egen axel. Det skapar en kraft som motverkar att vinden rör sig direkt från högt till lågt tryck. Kraften kallas corioliskraften och böjer av vinden mot höger på norra halvklotet och mot vänster på södra halvklotet.

Detta gör att luften från ett högtryck på norra halvklotet inte blåser raka vägen mot ett lågtryck utan istället börjar rotera medsols runt högtrycket på norra halvklotet. På samma sätt kommer luften att böjas av mot höger runt lågtrycket, vilket gör att den roterar moturs runt detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.