• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Nils Holmqvist om värmen som är på väg till Sverige. Foto: Edvin Lundqvist/SVT

Värmebölja väntar i veckan: ”Medelhavsvärmen kommer hit”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI uppmärksammar riskgrupper på höga temperaturer. I stora delar av landet väntas det bli uppemot 30 grader varmt i veckan.

– Det är ovanligt varmt, ovanligt tidigt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Från tisdag väntas större delen av Svealand, nordöstra Götaland och sydöstra Norrland få temperaturer mellan 25 och 30 grader.

Hur länge värmen stannar är osäkert. Klart är att en så pass dagstemperatur kan ge en ökad påfrestning för kroppen, vilket kan innebära problem för riskgrupper. Äldre är särskilt utsatta.

I Stockholm väntas höga temperaturer hela nästa vecka. Att förberedelser sker i god tid och inte mitt i värmeböljan är viktigt, enligt Carl Smitterberg, kommunikationschef på Äldreförvaltningen i Stockholms stad.

– Man är ganska van vid arbetssätten och vad som ska göras för att få i äldre vätska, och har svalare utrymmen om det behövs, säger han.

Vätska är särskilt viktigt i sammanhanget, liksom möjlighet till att kyla sig. Det kan även handla om att sitta ute i skuggan där det fläktar. Vid en längre värmebölja kan andra åtgärder behöva vidtas.

– Det kan vara att man har mer tillsyn i hemtjänsten och liknande, säger Carl Smitterberg.

Hör SVT:s meteorolog Nils Holmqvist berätta vad du kan förvänta dig i veckan som kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.