Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SMHI:s halvarning gäller stora delar av Götaland och Svealand. Foto: Johan Nilsson, TT / SVT Väder

Varning för plötslig ishalka i stora delar av landet

Publicerad

Måndagens nederbörd med regn och snö över södra och mellersta Sverige kommer att ersättas med klart väder och låga grader under natten mot tisdag. SMHI har utfärdat klass-1 varningar för plötslig ishalka från Skåne till Värmland.

– Sedan har vi också en risk för stormvindar på kalfjället och kulingvarning längst västkusten, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Under måndagskvällen var klass 1-varningar för plötslig ishalka utfärdade i tjugofyra distrikt i Götaland och Svealand. Det handlar om regn som i vissa fall övergår i snöfall innan temperaturen sjunker under minusstrecket.

– Det blir klart bakom nederbörden i hela landet och temperaturen kommer falla ned på minussidan. Då finns det risk av påfrysning på vägar där vi haft nederbörd, säger Deana Bajic.

Ingen långlivad snö söderut

Framförallt är det under tisdagsmorgonen som risken för halka är som störst. Men den eventuella snö som landat på marken blir troligen inte långlivad.

– Den kommer stanna kvar på tisdagen, sen har vi nytt regn på onsdag som kommer in. Det handlar mest om regn i söder då det kommer in mild luft samtidigt. Så den snö som kommer i kväll kommer försvinna i regnet. Även längre norrut, i hela södra Norrland, kommer det bli plusgrader under onsdag och torsdag.

”Minusgrader och soligt”

Kring Jämtlandsfjällen handlar det besvärliga vädret i stället om risken för storm, i kombination med snöbyar.

I stora delar av landet, framförallt i söder, gör det klara vädret samtidigt att vi får en hel del solchanser under morgondagen.

– Det blir minusgrader och soligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.