Minska psykisk ohälsaEr viktigaste politiska lösning för att minska psykisk ohälsa?
Vården ska förbättras. Förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och unga i hela landet bli mer likvärdig och elevhälsan stärkas för tidig upptäckt och förebyggande av psykisk ohälsa. Ökat fokus på äldres psykiska hälsa och ökade resurser till nationell kunskapsspridning om suicidprevention och stöd till organisationer som arbetar förebyggande.
Stärka barn- och ungdomspsykiatrin så att barn och unga som mår dåligt får hjälp snabbt. Moderaterna vill lagstifta att barn som mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd ska få det inom maximalt 30 dagar. Och inom ytterligare maximalt 30 dagar få den behandling som behövs. Vi vill även ta fram en nationell strategi mot självmord, med särskilt fokus på barn och unga.
Vi vill se en långsiktig och hållbar nationell strategi för arbetet med psykisk ohälsa. Det suicidpreventiva arbetet måste också stärkas och följas upp både i det förebyggande arbetet och i stödet till efterlevande. Vidare behöver elevhälsan stärkas och kraftiga satsningar göras på barn- och ungdomspsykiatrin.
Människor som mår dåligt behöver snabbt få hjälp. Då behövs mer personal i primärvården. Den med lättare psykiska besvär behöver inte alltid träffa en specialist, utan kan bli hjälpt av enklare samtalsterapi. Elevhälsan, BUP, sjukvården och äldreomsorgen behöver få kompetensen och verktygen som behövs för att oftare upptäcka självmordsrisker och bättre kunna förebygga självmord.
Vi behöver stärka primärvården och elevhälsan. Så kan fler få den hjälp de behöver. Om du har psykisk ohälsa ska du få bra och relevant hjälp i form av exempelvis samtal, rehab och medicinering som följs upp. Det ska vara låga trösklar för att få hjälp vid psykisk ohälsa för barn och unga.
Många sektorer i samhället måste samverka för att det ska bli en uthållig förändring. Kristdemokraterna vill se en rejält utbyggd primärvård som bas, med tidiga insatser för alla åldrar och en utökad barn- och ungdomspsykiatri för de unga som har större behov.
En stark primärvård över hela landet som har tillräcklig kompetens för att hantera psykisk ohälsa. Möjligheterna till självvald inläggning ska öka. Den som är i akut kris ska i första hand omhändertas av vården, inte av polisen. Så kallade psykiatriambulanser ska införas i hela landet. Psykiatrin ska komma närmare barn och unga genom bättre koppling mellan BUP, socialtjänst och skola.
Allra viktigast är att det måste vara lika lätt och självklart att söka vård för psykisk ohälsa på vårdcentral som det är för fysisk hälsa. Både för barn, unga, vuxna och äldre är det viktigt att tidigt t ex kunna få samtalsstöd och på så vis minska risken för större problem. Det ska självklart ske inom högkostnadskortet.