En vecka har gått sedan regeringspartiet Georgisk dröm och landets premiärminister Irakli Kobachidze tillkännagav att förhandlingarna om EU-medlemskap ska pausas till år 2028. Sedan dess har demonstrationer hållits i flera städer. Polisen har använt tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.
– Vi ser att polisen går särskilt hårt åt oberoende journalister, våldet mot dem är värre, säger Lia Tjachunasjvili ordförande för Georgiens oberoende journalistförbund, Georgian Charter of Journalistic Ethics. På sex dagar har förbundet sammanställt över 70 incidenter av polisvåld mot journalister.
”De sparkade mig i ansiktet”
När protesterna bröt ut den 28 november jobbade Aleksandre Kesjelasjvili, fotograf på onlineplattformen Publika. Han berättar att han misshandlades av polisen.
– De drog mig bakåt och slog med med knytnävar i ansiktet. Jag sa att jag var journalist och de svarade, ”ja, du är journalist” och så fortsatte de att slå.
Aleksandre Kesjelasjvili säger att han föll till marken och förlorade medvetandet en kort stund.
– När jag öppnade ögonen igen sparkade de mig i ansiktet. Min näsa var bruten. Jag greps och togs in på förhör i två timmar innan jag tillslut fick åka till sjukhus och opereras, säger han.
Räknar med tillslag
Lia Tjachunasjvili säger att alla oberoende georgiska medier i praktiken nu är kriminaliserade sedan införandet av den så kallade ryska lagen – som förbjuder verksamheter som får minst 20 procent av sina inkomster från utlandet.
– Vi räknar med att de kommer att börja göra tillslag mot våra redaktioner efter årsskiftet. För att förstå vad som händer kan vi titta på utvecklingen i Ryssland och Belarus. Samma sak kommer att hända i Georgien, men det kommer att gå snabbare här. Det finns redan förlagor att kopiera, säger hon.