Lava förlag får hård kritik från författare som känner sig lurade efter att ha betalat in mellan 40 000 och 175 000 kronor för att få sina böcker utgivna hos dem.
Lava förlag lovar på sin hemsida en ”professionell bokutgivning” med ”erfarna förläggare och redaktörer” som ska ”förädla” kundernas manus.
Men nu kan SVT avslöja att åtminstone tio av förlagets förläggare och projektledare uppträder under påhittade svenska identiteter. I själva verket är personerna lettiska konsulter – inhyrda från ett bolag i Riga.
”Varför berätta det?”
Lava förlags vd Peter Norrman menar att det inte är ovanligt att använda ett alias om man arbetar mot utlandet, och säger att deras konsulter i Riga inte jobbar med språkgranskning, utan den görs i Sverige. Han ställer sig oförstående till kritiken från de författare som SVT pratat med.
– Det är inte falska namn, de jobbar under ett alias som är helt självvalt. De pratar perfekt svenska och är kompetenta, säger han till SVT.
Varför har ni då inte berättat om det här upplägget?
– Jag vänder på det: Varför ska vi berätta det för? Om vi hade anställda i Norrland eller i Blekinge; ska vi i varje fall då berätta det?
Är det samma sak tycker du?
– Ja, jag tycker det är samma sak, många företag har anställda i Lettland.
Vill ha positivt fokus
Peter Norrman upprepar flera gånger under intervjun att majoriteten av Lava förlags kunder är nöjda, och att SVT enligt honom har ett för negativt fokus i rapporteringen om hans förlag.
– Nästan 400 författare har hört av sig till oss för att berätta hur nöjda de är. Jag kunde önska att SVT kunde prata med någon av dem.
För att illustrera sin poäng har vd:n bjudit in sju författare till intervjun med SVT, som sitter samlade bredvid honom under samtalet på förlagets kontor. De säger sig alla vara nöjda med Lava, och ingen av dem ser några problem med de lettiska konsulterna.
– För mig kommer det inte som någon överraskning och det är inget som förändrat min syn på förlaget, säger Daniel Sjöberg, som gett ut två böcker på Lava.
”Ljuger inte”
Peter Norrman hävdar att de lettiska konsulterna använt falska namn för att slippa fördomar och samtal utanför kontorstid. Han ser inte något vilseledande i förlagets arbetsmetoder.
– Vi ljuger inte för någon.
Men att uppge falska identiteter, är inte det att ljuga?
– Nej, jag tycker inte det.