Mariette flydde scientologin

Publicerad

I mer än två decennier var Mariette Lindstein från Halmstad med i scientologrörelsen. Nu medverkar hon i SVT:s program ”Den enda sanna vägen”.

– När jag lämnade kyrkan lämnade jag allting. Jag hade inget pass, inga id-handlingar och inget green card. Det enda jag har kvar är några bilder, säger Mariette Lindstein.

”Rädsla och äckel”

Ja, ett par bilder är allt som finns kvar av Mariette Lindsteins 25 år långa tid inom scientologirörelsen. En religion i självhjälp som enkelt förklarat handlar om att man genom terapi ska bli fri från mentala blockeringar. Men av många har rörelsen kallats för en sekt som lurar medlemmarna på pengar. Mariette har två vitt skilda bilder av vad hon hade för känslor när hon gick med i rörelsen och de känslor som hon har idag.

– Hopp, gemenskap och kanske en framtidstro. Det som jag kände när jag lämnade var rädsla och äckel över hur det hade blivit, säger hon.

Ett isolerat liv

I drygt 20 år arbetade Mariette inom Scientologirörelsen i USA och hon berättar att våld där blev en del av vardagen och om ett liv som blev alltmer isolerat.

– Vi fick inte se på tv, vi hade inte tid att läsa nyhter, vi hade inget internet och all kommunikation till föräldrar och släkt var censurerad och man fick inte säga någonting dåligt, säger hon.

Vad är det värsta du sett?

– Det var barnen. Hur barnen var isolerade och inte fick en riktigt skolgång och jag tror att det var det första som fick mig att börja må illa och känna att ”det här är inte rätt”, säger hon.

Lyckades fly

2004 lyckades Mariette fly från scientologin och idag bor hon tillsammans med sin amerikanska man Dan, också han ex-scientolog, i Halmstad. Nu aktualiseras också hennes tid inom rörelsen på flera sätt. Dels har hon skrivit en roman som inspirerats av hennes tid som scientolog och dels medverkar hon i SVT:s program ”Den enda sanna vägen” som handlar om grupper som ofta kallas för sekter.

– Dels handlar det om att jag vill avskräcka människor från att gå med i sekter och den andra anledningen är att jag har vänner i USA som också är avhoppare och de har blivit så trakasserade. Jag kände att det var fegt av mig att sitta här i Sverige och ha det så bra och inte backa mina vänner och tala ut, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.