Statliga Vattenfall avbryter alla planer i Sverige på att fånga och lagra koldioxid för att minska klimatutsläppen. En anläggning på biokraftvärmeverket i Jordbro planerades fånga in 150 000 ton koldioxid per år. Nu avbryts projektet vilket Sara Bjurström, samhällsutvecklingsdirektör i Haninge kommun, tycker är synd.
– Det är en viktig del för att klara klimatomställningen för hela regionen, säger hon.
Även projektet att fånga in 200 000 ton koldioxid från anläggningen i Uppsala avbryts.
Vattenfall vill inte ställa upp på någon intervju, men skriver i ett mejl att ”marknaden för koldioxidinfångning är för omogen och att ekonomin för att genomföra projektet saknas”.
Del av klimatpolitiken
Regeringen satsar nu 36 miljarder på att koldioxidlagring ska börja användas i stor skala. Den här gången på Sveriges biobränsle-anläggningar, en viktig del i regeringens klimatpolitik. Men efter Vattenfalls besked är oppositionen kritisk.
– Det här visar ju att regeringen har målat in sig i ett hörn. Det här är en viktig åtgärd, men det kan inte vara den enda åtgärden. Det finns åtgärder som är mycket mer effektiva och snabba, som mer förnybara drivmedel, sänkt elskatt och miljöbilsbonus, säger Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.
Prisfråga
Vattenfall kallar det en ”paus” och att lagringen kan återupptas om förutsättningarna ändras. Det tror också Svante Axelsson, samordnare på regeringsuppdraget Fossilfritt Sverige.
-De slänger nog inte in handduken på själva tekniklösningen utan väntar nog på att marknadspriserna ska öka, säger han.
Det låga priset på koldioxid är ett tecken på att den gröna omställningen stoppat upp något säger Svante Axelsson.
-Det kommer inte vara en rak linje mot framtiden, utan ganska mycket hack i kurvan. Det är inte en dikeskörning men en fördröjning på ett par tre år på grund av marknaden.
SVT har sökt regeringen som inte vill kommentera Vattenfalls beslut eller kritiken.
Koldioxidinfångning i Tyskland floppade
Koldioxidlagring pekas ut av FN:s klimatpanel som helt nödvändigt att klara klimatmålen, men tekniken har hittills inte varit i närheten av att infria förväntningarna.
Redan 2008 satsade Vattenfall miljardbelopp på att fånga in koldioxid från sina kolkraftverk i Tyskland. Då stod Vattenfall för de näst största utsläppen av alla kraftbolag i hela Europa. Vattenfalls utsläpp i Polen och Tyskland motsvarade hela Sveriges samlade utsläpp. Men att sluta elda kol för att minska klimatpåverkan sågs inte som ett alternativ. Lösningen att fånga in koldioxiden från bolagets skorstenar och lagra den under jord ansågs vara mer realistiskt.
– Det är det här som man ser som den viktigaste komponenten i lösningen av klimatproblemen, sade Vattenfalls dåvarande vd, Lars G Josefsson, när SVT intervjuade honom 2008.
Men lokala protester och problem att hitta en lagringsplats för koldioxiden gjorde att projektet lades ned.