Mälarenergi Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Motsvarar ungefär utsläppen från 40 000 till 50 000 hushåll per år”, säger Magnus Eriksson, vice vd på Mälarenergi. Följ med till anläggningen i Västerås där koldioxidinfångning testas. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Koldioxidinfångning testas i Västerås: ”En nyckel för att klara klimatutmaningen”

Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder koldioxid släpps årligen ut från värmeverket i Västerås. Det är förbränning av hushållssopor och biobränsle som ger fjärrvärme och el. Men målet för Mälarenergi är att all koldioxid ska fångas in. Och nu har det första steget tagits.

– Klimatfrågan är global men vi måste lösa den lokalt och det har vi en möjlighet att göra här, säger Magnus Eriksson, vice vd på Mälarenergi.

Den beskrivs ofta som den avgörande tekniken för att vi ska ha en möjlighet att på relativt kort sikt kunna vända den rådande klimatkrisen – infångning av koldioxid. På värmeverket i Västerås testas just nu tekniken, och en fullskalig rening på den största pannan kan bli verklighet runt 2030.

I panna 6 förbränns både sopor och biobränslen. Soporna innehåller plast och står för hälften av utsläppen. Den koldioxiden är alltså fossil och uppgår till runt 200 000 ton per år. Inom några år skulle det kunna renas och inte nå vår atmosfär.

Jakten på koldioxidlagringen

– Det motsvarar ungefär 200 000 flygningar från Stockholm till New York varje år, så det är avsevärt, säger Magnus Eriksson.

Lagring och annan användning

Lägg därtill rening av lika mycket koldioxid som kommer från biobränslen som till exempel träflis. Värtaverket i Stockholm ligger steget före Mälarenergi och hoppas på att en fullskalig reningsanläggning ska vara i drift 2028.

Det många tittar på nu är hur och var koldioxiden ska förvaras och även om en del av koldioxiden kan användas i andra processer, som inom exempelvis flyget.

– Det här är en nyckel för att vi framåt ska kunna klara klimatutmaningen, säger Magnus Eriksson.

SVT:s kartläggning: Stor brist på lagringsplatser för koldioxid

Karta över Europa med markerade platser, inklusive Island och flera städer i norra och centrala Europa. Röda cirklar indikerar specifika geografiska punkter av intresse, bland annat Island och runt norges kust.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag finns enligt SVT:s kartläggning plats för 5 miljoner ton koldioxid att lagras i Europa. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på koldioxidlagringen

Mer i ämnet