Jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) och andra allierade väpnade grupper har tagit kontroll över Aleppo efter att ha intagit flera städer i Syrien.
Flera miljoner syrier befinner sig på flykt till följd av den osäkra situationen och det inbördeskrig som pågått sedan 2011.
– Det finns ett potentiellt scenario där ytterligare flera miljoner människor kan tvingas lämna sina hem inne i Syrien, säger Alexander Atarodi.
Minnen från IS våld i Syrien
De väpnade grupperingarna i Syrien rapporteras röra sig mot Hama-provinsen. Samtidigt har många invånare minnen av terrorrörelsen IS våld i Syrien, säger Alexander Atarodi.
– Det är inte säkert att människor vill stanna kvar och bli styrda av en form av IS-liknande kalifat som skulle kunna uppstå när den här koalitionen av terrorgrupper rör sig söderut, säger han.
Innan kriget bröt ut i Libanon befann sig drygt en miljon syriska flyktingar i landet. Sedan dess har flera återvänt till Syrien, något som Alexander Atarodi beskriver som en absolut sista utväg.
Sedan kriget intensifierades i Libanon har drygt 450 000 personer korsat gränsen från Libanon till Syrien fram till slutet av oktober, enligt FN-organet UNHCR. Ungefär 70 procent av dem var syrier.
– Syrien har ingenting att erbjuda människor som återvänder. Dessutom är det farligt, regimen har tillfångatagit personer och många har råkat illa ut.
Grannländer kan pressas om flyktingströmmar ökar
Alexander Atarodi tror att situationen i Syrien främst riskerar att öka antalet internflyktingar. För de som söker flyktvägar ut ur landet kan Libanon, som sedan några dagar tillbaka har vapenvila med Israel, åter bli ett alternativ.
Många syrier har tidigare sökt sig till Turkiet, men det blir allt svårare. Gränsen är i stort sett stängd och landet har upprättat en buffertzon i norra delen av Syrien.
Andra alternativ är Irak och Jordanien som tidigare tagit emot flyktingar från Syrien, säger Alexander Atarodi.
– Det blir ytterligare en börda på migrationssystemet i regionen att hantera de här människorna. Så småningom blir det kanske tryck på Turkiet och dess grannländer.