Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det förändrar allt” – så sa sexarbetaren Marianne Chargois när SVT träffade henne 2022 i och med att sexindustrin i Belgien avkriminaliserades. Foto: Vlada Cakic/SVT

Nu får sexarbetare i Belgien rätt till pension och föräldraledighet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdagar, föräldraledighet, försäkringar och makt att välja vem man arbetar med. Från och med i dag har sexarbetare i Belgien i princip samma rättigheter inom arbetslivet som alla andra.

Sexköp avkriminaliserades helt i Belgien 2022. Det blev då ett av få europeiska länder där det är helt lagligt att både köpa och sälja sex.

Förespråkare för lagen menade att det var ett steg på vägen till att göra det säkrare för sexarbetare och ge dem samma rättigheter som andra arbetare.

Och på söndagen träder ytterligare lagar i kraft – som ger sexarbetare samma arbetsrättsliga förmåner som de flesta andra belgare. Det blir därmed det första landet i världen att göra det, skriver BBC.

”Vi får existera på riktigt”

Sexarbetare kommer kunna sjukanmäla sig, få pension, ta ut föräldraledighet och reglerade arbetstider. Dessutom kommer de få rätt att välja vem de vill sälja sex till och kunna avbryta en sexakt när som helst – utan att riskera negativa konsekvenser.

– Det här är ett fantastiskt steg framåt. Deras yrke kommer äntligen erkännas som legitimt av den belgiska staten, säger Isabelle Jaramillo hos intresseorganisationen Espace P till AP.

– Det är en möjlighet för oss att få existera på riktigt, säger sexarbetaren Sophie till BBC.

Arbetsgivarna kommer behöva ansöka om statligt godkännande för att anställa sexarbetare. De behöver också se till att lokalerna där sexförsäljningen äger rum är utrustade med kondomer, rena lakan och knappar arbetaren kan trycka på i en nödsituation.

Kritiken: Normaliserar ett farligt yrke

De nya lagarna stöter dock på mothugg från vissa håll. Kritiker menar främst att lagen inte tar bort stigmat kring sexarbete och att den inte fullt ut förhindrar de risker som kommer med att sälja sex.

– Det är farligt eftersom det normaliserar ett yrke som i grunden alltid är våldsamt, säger Julia Crumière vid en organisation som hjälper sexarbetare på gatan i Belgien till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.