Lyxpölsa

i en mörkt grå djup tallrik ser vi en portion av picklade gulbetor, mandelpotatis puré och lyxpölsa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pölsa är en maträtt som brukar dela in folk i två läger, den är både älskad och hatad. Pölsa är en klassiker som görs på många olika sätt men gemensamt är att den innehåller korngryn och kokt kött och inälvor som oftast kryddas med mejram och kryddpeppar. Jag bjuder här på en lyxigare och mer tillrättalagd pölsa som jag tror faller fler i smaken. Tillredningen är inte svår men den innehåller fler moment så det är inget man bara svänger ihop till middag en vardagskväll.

Ingredienser

6portioner

  • 50g
    smör
  • 600g
    nötkött - bog, högrev eller lägg
  • 200g
    rimmad fläsksida
  • 1msk
    salt
  • 2st
    grovt skurna gul lökar
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    skalad och tärnad morot
  • 100g
    grovt hackad rotselleri
  • 1tsk
    timjan
  • 1tsk
    vitpepparkorn
  • 2st
    lagerblad
  • 2st
    buljongtärningar nöt
  • 1msk
    sirap
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1st
    finhackad bananschalottenlök
  • 2st
    finhackad vitlöksklyfta
  • 1,5dl
    korngryn
  • 8dl
    buljong från kokköttet
  • malt kött
  • 1tsk
    timjan
  • sirap
  • sherry eller madeira
  • 0,5dl
    finhackad persilja
  • Smör att steka i

Så lagar du

Del 1

  1. Hacka köttet i grova bitar
  2. Lägg smör i en stor vid kastrull
  3. Bryn köttet
  4. Tillsätt lök, vitlök, rotfrukter och kryddor
  5. Bryn ytterligare
  6. Tillsätt vatten, ca 1,5 liter eller så att det precis täcker köttet
  7. Tillsätt buljongtärning, sirap och rödvinsvinäger
  8. Koka köttet mjukt i ca 1 timme på svag värme
  9. Skumma eftersom
  10. Ta upp köttet då det är mjukt
  11. Spara och sila av buljongen
     

Del 2

  1. Hacka, riv isär eller grovmal nötkött och fläsk.
     

Del 3

  1. Lägg smör i panna
  2. Fräs lök och vitlök
  3. Tillsätt korngryn och hälften av buljongen
  4. Tillsätt timjan och låt allt puttra på svag värme under lock i ca 20-25 min
  5. Tillsätt mer buljong eftersom
  6. Tillsätt köttet och smaka av med sirap, vinäger, salt och peppar
  7. Precis vid servering – tillsätt finhackad persilja

Dela det här receptet med dina vänner!