Lyxpölsa
Publicerat:
2024-11-04Tillagningstid:
Pölsa är en maträtt som brukar dela in folk i två läger, den är både älskad och hatad. Pölsa är en klassiker som görs på många olika sätt men gemensamt är att den innehåller korngryn och kokt kött och inälvor som oftast kryddas med mejram och kryddpeppar. Jag bjuder här på en lyxigare och mer tillrättalagd pölsa som jag tror faller fler i smaken. Tillredningen är inte svår men den innehåller fler moment så det är inget man bara svänger ihop till middag en vardagskväll.
Ingredienser
6portioner
- 50gsmör
- 600gnötkött - bog, högrev eller lägg
- 200grimmad fläsksida
- 1msksalt
- 2stgrovt skurna gul lökar
- 3stvitlöksklyftor
- 1stskalad och tärnad morot
- 100ggrovt hackad rotselleri
- 1tsktimjan
- 1tskvitpepparkorn
- 2stlagerblad
- 2stbuljongtärningar nöt
- 1msksirap
- 1mskrödvinsvinäger
- 1stfinhackad bananschalottenlök
- 2stfinhackad vitlöksklyfta
- 1,5dlkorngryn
- 8dlbuljong från kokköttet
- malt kött
- 1tsktimjan
- sirap
- sherry eller madeira
- 0,5dlfinhackad persilja
- Smör att steka i
Så lagar du
Del 1
- Hacka köttet i grova bitar
- Lägg smör i en stor vid kastrull
- Bryn köttet
- Tillsätt lök, vitlök, rotfrukter och kryddor
- Bryn ytterligare
- Tillsätt vatten, ca 1,5 liter eller så att det precis täcker köttet
- Tillsätt buljongtärning, sirap och rödvinsvinäger
- Koka köttet mjukt i ca 1 timme på svag värme
- Skumma eftersom
- Ta upp köttet då det är mjukt
- Spara och sila av buljongen
Del 2
- Hacka, riv isär eller grovmal nötkött och fläsk.
Del 3
- Lägg smör i panna
- Fräs lök och vitlök
- Tillsätt korngryn och hälften av buljongen
- Tillsätt timjan och låt allt puttra på svag värme under lock i ca 20-25 min
- Tillsätt mer buljong eftersom
- Tillsätt köttet och smaka av med sirap, vinäger, salt och peppar
- Precis vid servering – tillsätt finhackad persilja