Lövträdens färgskiftningar på hösten är stundtals sagolikt vackra, och det är när det gröna klorofyllet drar sig tillbaka som andra färger tar över. Energin som klorofyllet använder sig av under sommaren tas tillvara innan växternas vintervila sätter in.
Den gula färgen i höstlöven blir synlig när det gröna klorofyllet inte finns där längre. Den gula och oranga färgen kommer från karotenoider, en grupp ämnen som finns i morötter och tomater bland annat.
Den röda färgen uppstår när socker inuti bladen omvandlas till antocyanin under kalla nätter. Så för att få till mycket rött krävs kalla nätter, varför träden oftast är mer gula innan första frostnatten slagit till.
Men som allt annat i vår vackra natur är det betydligt mer komplext än så om man går in på detaljer.
Det perfekta vädret för vackra färgskiftningar hos träden är en kombination av kalla nätter- ej minusgrader, och torra, soliga dagar. När det är torrt koncentreras sockret i löven och de kan producera mer antocyaniner, vilket ger mer färg. Soligt väder gör att även kan fotosyntesen fortsätta in på hösten och då används allt klorofyllet upp. Det gör att sockerkoncentrationen i löven ökar och mer antocyaniner produceras. Molniga, blöta höstar ger inte lika färgglada höstlöv.