VECKA 52
Skeendena vi ser i det storskaliga vädret ligger förvånansvärt bra i linje med ursprungsversionen av översikten. Det har sett ganska bra ut större delen av månaden. Osäkerheten kring utveckling nuvarande period var dock stor, för norra Europa och Skandinaviens del handlade det främst om vilken luftmassa som skulle ligga här. Den främsta anledningen var att placeringen i latitud på det storskaliga vädersystem som förväntades under perioden skulle ha stor betydelse för temperaturnivån över området.
Likt den föregående versionen får vi mycket riktigt in ett högtryck västerifrån (under vecka 52). Söder om högtrycket fastnar en bubbla med kalluft som fastnar vid Medelhavet. Högtrycket kommer främst täcka mellersta Europa och södra Skandinavien och visuellt sett kan man se det som både avlångt och ganska tillplattat. Lågtrycken på Atlanten tar förstås en nordlig bana och i det här fallet hamnar dessa över norra Skandinavien som därmed får både genomströmmat och milt väder. Kalluften över västra Ryssland knuffas också långt bort österut. En nordligare placering på ett likadant storskaligt vädersystem hade gett helt andra konsekvenser på vädret (kallare framförallt).
Titta gärna på videon ovan för fler förklaringar av hur man ska tänka kring längre väderöversikter – speciellt när det handlar om 3-5 veckor bort!
VECKA 1
I ursprungsversionen av översikten diskuterades också möjligheten för högtrycket att röra sig västerut igen och släppa fram mer kalluft till följd av det. Det mesta pekar på att något i den stilen kommer ske efter nyår, men konsekvenserna för vår del är lite osäkra. I norra Skandinavien samt mellersta och norra Finland är tendensen åt det kallare hållet mer tydligt. Även tämligen ostadigt. Desto knepigare är det längre söderut. Räkna med viss kamp mellan luftmassorna och passerande lågtryck till följd av det över södra Skandinavien. Beroende på detaljerna kan det handla om både snö, regn eller blandat, samt blåsigt väder. I södra Skandinavien är alltså inget läge med omfattande och långvarig vinterkyla ännu i sikte, även om det kan bli påtagligt kallare än över jul och nyår.
KORT ANALYS
Anledningen till att vi ändå får någon form av variant på de storskaliga skeendena i vädret hänger troligen samman med de rörelser vi ser på vädersystem i tropikerna. Det gäller speciellt högtrycket som växer in från Atlanten och sedan rör sig västerut igen i just det här specifika fallet. Det hänger sannolikt ihop med den så kallade Madden-Julianoscillationen, samt andra tropiska vågrörelser som ofta samverkar med de storskaliga vädersystem på våra breddgrader.
Samtidigt ligger kalluft koncentrerad över Arktis och Grönland och verkar ligga stadigt där just nu. Det går att se detta på cirkulationen genom hela atmosfären (den stratosfäriska polarvirveln är ganska stark just nu till exempel). Dessa förutsättningar, samt en rad mer eller mindre komplicerade fysikaliska processer har sannolikt lett till att kalluft rört sig ner över östra Nordamerika samtidigt som kalluften över Grönland och Arktis kunnat hålla emot den milda luften i högtrycket på Atlanten som rör sig mot Europa.
Resultatet av kampen mellan luftmassorna blir ett mer avlångt och mer sydligt skiftat högtryck och att mildluften från Atlanten hamnar över Skandinavien och långt in över Ryssland istället för att späda ut kalluften över Arktis.
VIDEO: URSPRUNGLIG VERSION AV MÅNADSÖVERSIKTEN
OBS! Gammal version av månadsöversikten som inte gäller längre. Används endast för att jämföra med den uppdaterade versionen.