Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skatteverket förklarar hur företagen har lyckats dölja sina verkliga sysselsättningar i klippet ovan. Foto: TT

Skatteverket: ”Mininghallar används som digitala sedelpressar”

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har upptaxerat 18 datorhallar med totalt nära en miljard kronor. Datorhallarna ska ha framställt kryptovalutor i hemlighet, så kallad mining, vilket Ekot var först med att rapportera om.

Ett av företagen som upptaxerats är politikern Paul Wiséns (C) företag.

– De här miningdatorhallarna har använts som digitala sedelpressar, säger Patrik Lillqvist på Skatteverket.

De 990 miljoner kronor som de 18 företagen nu ska upptaxeras för handlar till största del om avdragen moms på utrustning de köpt och hyrt för att bryta krypto.

Kryptomining

– Vi har haft misstankar mot de här företagen baserat på den typ av utrustning de köpt in eller leasat. Det är utrustning som ofta används för att bryta krypto men de har istället angett att de har verksamheter där de haft rätt att dra av momsen på sina inköp, säger Patrik Lillqvist, som är underrättelsechef på Skatteverket.

Misstänks bolagen för något brott?

– Det är lite av en gråskala. Vad gäller de här bolagen har vi valt att gå vägen med att ge dem skattetillägg. Då kan man inte bli dubbelt bestraffad med brottsmål också, säger Patrik Lillqvist.

Utredningarna har genomförts under perioden 2020–2023. Enligt Skatteverket finns det också risk för penningtvätt eftersom miningdatorhallar inte omfattas av penningtvättslagen.

Politikern oense med Skatteverket

Som SVT Gävleborg berättat om finns det fyra företag med kopplingar till länet som Skatteverket upptaxerat – ett av dem är kommunpolitikern Paul Wiséns (C) företag.

Wisén säger att han har betalat in en del moms till Skatteverket men myndigheten menar å sin sida att han ska betala ytterligare moms för andra delar av verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kryptomining

Mer i ämnet