Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt israeliska medier gör sig landets militär redo för att inleda sin markoffensiv mot Rafah, i södra Gaza. ”Allt tyder på att en markinvasion är nära”, säger utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia, på plats i Jerusalem. Foto: Marco Nilsson

Senaste nytt om Hamas och Israel

Svenskt miljonstöd till Gaza

Sveriges regering avsätter 120 miljoner kronor till arbetet mot hunger i Gaza, Ukraina och Sudan, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer fördelas lika mellan länderna och görs via FN:s livsmedelsprogram (WFP). Beslutet togs när Cindy McCain, chef för WFP, var på besök i Stockholm tidigare i veckan.

- Vi ser med stor oro på varningarna om hungersnöd på flera håll i världen, inte minst i Gaza och Sudan,  säger bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forssell (M) i pressmeddelandet.

Pengarna är en del av regeringens stöd till WFP under 2024. Totala stödet är cirka 1,3 miljarder kronor.

Cindy McCain besökte även det kungliga slottet under tisdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Överblick

Uppgifter: Båtar med nödhjälp på väg till Gaza igen

De havsburna nödhjälpsleveranserna till Gaza har återupptagits, uppger en cypriotisk källa till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt källan ska ett mindre fartyg lastat med livsmedel ha lämnat hamnstaden Larnaca på Cypern sent på fredagen.

I torsdags meddelade amerikansk militär att en sedan tidigare utlovad provisorisk hamn har börjat byggas i Gaza.

Hjälpsändningarna via havskorridoren i Medelhavet stoppades efter den dödliga attacken mot hjälporganisationen World Central Kitchens fordon i början av april.

Sju av organisationens anställda dödades då i ett angrepp som Israel hävdat var "ett misstag".

(TT)

Markerad händelse

Tankfartyg träffat av robotar i Röda havet

Under fredagen träffade minst två robotar ett tankfartyg utanför Jemens kust, skriver den brittiska flottans tjänst UKMTO på X.

Skrovet på skeppet ska ha skadats av explosionerna, men det finns i nuläget inga uppgifter om bränsle- eller oljeläckage.

En talesperson från den Iranstödda huthirörelsen i Jemen har tagit på sig ansvaret för attacken - som den senaste i en våg av anfall med syftet att markera mot Israels krigsföring i Gaza.

Markerad händelse

Hamas: Israeliskt förslag om vapenvila mottaget

Hamas säger sig ha mottagit Israels officiella svar i förhandlingarna om en möjlig framtida vapenvila, rapporterar Reuters.

- I dag har Hamas tagit emot det officiella svaret från de sionistiska ockupanterna angående rörelsens ståndpunkt, vilket levererades till de egyptiska och qatariska förhandlarna, säger Khalil al-Hayya, en av Hamas högsta ledare i Gaza, i ett uttalande under natten till lördag.

Han uppger att Hamas kommer att studera förslaget innan de lämnar in sitt svar.

Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Egyptisk delegation till Israel

En egyptisk delegation har sänts till Israel i ett försök att återuppväcka förhandlingarna om gisslan och att få till stånd ett eldupphör med terrorklassade Hamas, uppger egyptiska och israeliska tjänstemän för CNN.

Enligt en israelisk källa ska delegationen också diskutera koordinering av säkerhetsfrågor vid en eventuell israelisk operation i Rafah.

Egypten oroar sig för konsekvenserna av en fullskalig israelisk insats i Rafah, nära den egyptiska gränsen, där omkring en miljon palestinier sökt skydd de senaste månaderna.

Tidigare medlingsförsök från Qatar och Egypten har misslyckats.

Markerad händelse

EU klubbar nytt miljardstöd till Gaza

EU har beslutat att ge 68 miljoner euro, nära 800 miljoner kronor, i humanitärt bistånd till Gaza.

"Den redan fruktansvärda humanitära situationen i Gaza har nått en katastrofal nivå för befolkningen på 2,2 miljoner, som resulterat i en höga dödstal bland civila och en påtaglig risk för svält", skriver kommissionen i ett uttalande.

Det utökade stödet ska gå till leveranser av livsmedel, vatten och sanitet och till skydd för Gazaborna.

Svensk • Vet SVT något om gisslan i Gaza? Lever dom? Varför är det så tyst om gisslan?

Hej!

Den exakta siffran är oklar. Hamas tros fortfarande hålla omkring 130 personer gisslan, av de drygt 250 som tillfångatogs den 7 oktober.

Enligt Israels uppskattningar tros omkring 100 av gisslan fortfarande vara vid liv.

I veckan uppmanade ledare för USA, Storbritannien, Frankrike och ytterligare femton andra länder Hamas att frige gisslan i utbyte mot bland annat vapenvila och utökat humanitär hjälp.

Men hittills har Israel och Hamas, trots intensiva förhandlingar med hjälp av USA, Egypten och Qatar, inte nått en överenskommelse.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bebis som räddes ur sin döda mamma har dött

Ett palestinskt spädbarn som räddades med kejsarsnitt ur sin döda mammas livmoder har dött, rapporterar BBC.

Barnet döptes till Sabreen al-Sakani, efter sin mamma.

Båda föräldrarna och en treårig lillasyster dödades i ett bombanfall i Rafah, natten till söndag. Mamman var då gravid i sjunde månaden. Flickan dog under torsdagen och har begravts intill sin mamma.

Videon ovan är från tidigare i veckan när flickan precis hade räddats.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Massgripanden i USA när protesterna ökar

Efter förra veckans gripanden av Colombia University-studenter som protesterade mot kriget mellan Israel har antalet protester ökat kraftigt i landet, det rapporterar AP.

Filmmaterial från den 18 april visar pro-palestinska studenter som ropar “Let them go” när över hundra greps på campus.

Nu har protesterna spridit sig till flera universitet. På University of Southern California har den stora avslutningsceremonin ställts in till följd av protester, på Yale University har ett fyrtiotal studenter gripits för intrång och på The City College of New York i Harlem tvingades polisen till omgruppering när över hundra demonstranter slöt upp arm-i-arm.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Allt tyder på att en markinvasion är nära"

Enligt israeliska medier gör sig landets militär redo för att inleda sin markoffensiv mot Rafah, i södra Gaza.

Drygt en miljon palestinier har flytt till Rafah och hjälporganisationer kallar det här för en nedräkning till en katastrof.

SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia rapporterar direkt från Jerusalem.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Nödhamn byggs i Gaza

USA:s militär har börjat bygga den tidigare utlovade tillfälliga hamnen i Gaza för att underlätta hjälpleveranser till sjöss, enligt det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon.

– Jag kan bekräfta att amerikanska militära fartyg har börjat bygga de inledande stadierna av den tillfälliga piren, säger Pentagons talesman Pat Ryder.