Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Marie Bastin om läktarvåldet: ”Vi i rättsväsendet kommer inte kunna lösa detta på egen hand” Foto: SVT

Kammaråklagare Marie Bastin: Klubbarna har tillåtit våldsutövning under lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga personer är förbjudna att besöka allsvenska arenor.

Men att det jobbas hårdare med tillträdesförbud är inte tillräckligt.

Det anser kammaråklagare Marie Bastin.

– Klubbarna och arrangörerna har jättemycket jobb att göra, det finns en kultur som jag menar är skadlig och farlig, menar hon.

SVT:s enkät till de allsvenska klubbarna visar att totalt 65 personer har arrangörsavstängningar veckan innan premiären.

Samtidigt har 224 personer tillträdesförbud.

”Problemet ligger hos klubbarna”

Men detta är inte tillräckligt, anser kammaråklagare Marie Bastin, som till exempel var ansvarig för utredningen efter ett Stockholmsderby 2022, som ledde till att sex personer dömdes för våldsamt upplopp. Hon är även med som expert i den utredning som regeringen har tillsatt för att se över lagstiftningen i ämnet.

– Vi inom rättsväsendet är inte de som kommer kunna lösa detta på egen hand. Det stora problemet ligger hos klubbarna och arrangörerna som har jättemycket jobb att göra, sade hon när hon gästade Aktuellt i kväll, och fortsatte:

– Det finns en kultur som jag menar är skadlig och farlig. Man har tillåtit en sån här våldsutövning under lång tid.

Reinfeldt: ”Stor folkfest”

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt anser att det är positivt att det utdelas fler tillträdesförbud än förut, men är rädd att problemen kommer att fortsätta.

– Det pågår en utredning om att förlänga påföljderna, och som tittar på en utökad möjlighet att använda kamerateknik och bilder för att kunna identifiera de värsta våldsverkarna, säger han, men lägger till:

– Men vi ska inte göra några illusioner. Det finns grupperingar här som är beredda att använda våld och maskera sig för att undvika identifiering och behöva stå till svars för sina handlingar.

– Det är ett allvarligt och djupgående samhällsfenomen. Men jag tänker samtidigt säga att det som väntar i helgen är en stor folkfest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.