Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonsson får hjälp innan han ska köra en CV90 på Hägglunds testbana utanför Örnsköldsvik. Hör honom om att Sverige inte har ingått något avtal om tillverkning av stridsfordonet på plats i Ukraina. Foto: Pierre Ragnehag

Försvarsministern på BAE Systems i Örnsköldsvik: ”Inget löfte om tillverkning i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen besökte försvarsminister Pål Jonsson (M) BAE Systems Hägglunds anläggning i Örnsköldsvik, som tillverkar stridsfordon. En brännande fråga som ligger på bordet är uppgörelsen med Ukraina om produktion av stridsfordon 90 på plats i landet.

I slutet av augusti var Volodymyr Zelenskyj Sverige och i samband med besöket berättade han och statsminister Ulf Kristersson om det avtal som länderna kommit överens om:

– Vi har idag slutit avtal om gemensam tillverkning av CV90 i Ukraina, sa Zelenskyj vid en presskonferens.

Kriget i Ukraina

”Inget i avtalet om fabrik”

Men det tillbakavisas under fredagen av försvarsminister Pål Jonsson (M) som säger att det inte finns någon sådan överenskommelse.

– Det stod inget i avtalet om någon fabrik i Ukraina, säger försvarsministern i samband med ett besök på BAE Systems i Örnsköldsvik.

Han beskriver det som en uppgörelse mellan länderna kring ett ökat samarbete kring det svenska stridsfordonet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Volodymyr Zelenskyj och Ulf Kristersson när den Ukrainske presidenten besökte Sverige i augusti. Ett avtal om produktion av CV 90 på plats i Ukraina hade ingåtts. ”Det visar att vi värnar samma värderingar”, sa Zelenskyj. Men hur blir det egentligen med planerna? Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet