Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns även andra delar som är viktiga på en arbetsplats” – hör Florentina Peci vid Härnösands kommun, om hur de tog sig ur stafettfällan. Foto: Tindra Näsström/SVT

Här är alla sjuksköterskor fast anställda – så kom Härnösand ur stafettfällan

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan skenade hyrkostnaderna iväg i Härnösands kommun. Brist på sjuksköterskor och svårt att rekrytera ledde till att andelen hyrpersonal ökade. Då fattade kommunen beslutet att öka grundbemanningen med sex extra sjukskötersketjänster.

– Det kan vi nu konstatera var ett otroligt klokt beslut, säger Jens Hallner, verksamhetschef hälso- och sjukvård.

Stafettsjuksköterskor får generellt sett en högre lön än en sjuksköterska som är anställd av regioner och kommuner. Härnösands kommun har därför satsat på att arbetet som fast anställd ska locka på andra sätt. Bland annat genom ett trivsamt arbetsklimat, ett starkt kollegialt stöd samt ett bra schema som underlättar livspusslet.

”Konsultföretag är med och konkurrerar”

Kostnaderna för hyrpersonal har tiodubblats för kommunerna i Västernorrland de senaste 10 åren, vad tror du att det beror på?

– De senaste åren har det blivit tydligt att det råder en generell brist på sjuksköterskor. Utifrån den verkligheten så har det också skapats en helt ny arbetsmarknad där konsultföretag nu är med och konkurrerar och kan locka med erbjudande om väldigt höga löner, skriver Jens Hallner, verksamhetschef hälso- och sjukvård i ett mejl.

Läs hela mejlet i faktarutan nedanför.

Jens Hallners mejlsvar i sin helhet

”De senaste åren har det blivit tydligt att det råder en generell brist på sjuksköterskor. Utifrån den verkligheten så har det också skapats en helt ny arbetsmarknad där konsultföretag nu är med och konkurrerar och kan locka med erbjudande om väldigt höga löner.

Det tror jag har bidragit till att det har varit svårt för kommunerna att kunna rekrytera sjuksköterskor i tillräcklig omfattning, som i sin tur har inneburit att man i allt högre utsträckning varit tvungen att anlita hyrpersonal, vilket i slutänden innebär en väldigt stor kostnad för kommunerna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.