Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Statsvetaren Ragnhild Nilsson om hur många samer som röstar i EU-valet. Foto: Fredrik Persson/TT

Så många samer brukar rösta i EU-valet

Publicerad

Snart är det val till EU-parlamentet – där röstdeltagandet brukar vara lågt både bland samer och majoritetsbefolkningen.

Hanna Råman ska rösta för första gången.

– Det är mer frågor nu som berör mig, säger hon i veckans 15 minuter från Sápmi.

Den 9 juni är det dags för EU-valet. Ragnhild Nilsson ingår i en forskargrupp vid Mitt- och Stockholms universitet där man har granskat hur samer röstar i valet.

– Om vi jämför med riksdagsvalet så vet vi att valdeltagandet från den samiska väljarkåren är precis lika som majoritetsbefolkningen. Och i EU-valet 2019 så röstade ungefär 53 procent av den samiska väljarkåren, säger hon i veckans 15 minuter från Sápmi och fortsätter:

EU-val 2024

– Det ligger ungefär i paritet med hur den övriga befolkningen i Norrlandslänen röstar med 52 procent. Det här är något lägre än riket i stort där det låg på 55 procent i förra EU-valet.

Skiljer mellan könen

En sak sticker dock ut lite, det är fler kvinnor än män som röstar i EU-valet från Sápmi.

– Det skiljer lite bland könen, 59 procent av kvinnorna röstar jämfört med 51 procent av männen.

Det finns också skillnader sett till hur stark koppling man har till det samiska samhället.

– När det gäller valet till riksdagen, ju mer integrerad man är i det samiska samhället desto mindre omfattning röstar man. Det är likadant till EU-valet där graden av utbildning, om man är intresserad av politik i allmänhet och om man är specifikt intresserad av EU-politik påverkar EU-valet positivt.

Hon ska rösta för första gången

En som ska rösta till EU-valet för första gången är Hanna Råman.

– Jag har vetat om EU-valet men har aldrig röstat förut men i år har jag absolut tänkt att rösta. Det är mer frågor nu som berör mig som också EU är med och bestämmer om som mänskliga rättigheter men också mineralfrågorna, säger hon.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 16:05 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet