I norr hänger rester av vintern ännu kvar i form av snösmältning, vårflod, frostnätter och ett eller annat bakslag. Främst i början av månaden vill säga, för senvinter kan snabbt övergå till försommar. Lite som april är för sörlänningarna. I söder kan maj vara sommarlik, men oftast är värmen ännu lite trevande.
Den dagliga gången i vädret blir alltmer tydlig. Stackmoln växer till sig på förmiddagarna och kan ge eftermiddagsskurar, för att sedan sjunka ihop framåt solnedgången.
Tre årstider samtidigt
Kring månadsskiftet april–maj brukar den meteorologiska våren nå Lapplandsfjällen, men lokalt kan vintern dröja kvar länge än i de mest otillgängliga fjällområdena. I början av maj tar samtidigt sommaren över i söder, vilket ger oss tre årstider samtidigt. Sommaren rusar sedan snabbt upp över större delen av landet i maj.
Efter vintern tar det lång tid att värma upp allt vatten i hav och sjöar, så varifrån vinden blåser har stor påverkan på temperaturen under vår och försommar. Vid pålandsvind letar sig kylande havsvindar mer eller mindre långt in över land. Ofta finns tillägget ”vid kusten klart och lägre temperatur” med i väderprognosen, och garanterat om sjöbris är att vänta.
Tidiga värmeböljor kan förekomma redan i slutet av maj. För att få kallas värmebölja krävs att dagstemperaturen når 25 grader minst fem dagar i rad.
Övervägande varmare och blötare
I och med bytet till referensperioden 1991–2020 är nu maj varmare än tidigare i så gott som hela landet, från cirka 1 grad varmare i söder till enstaka tiondelar varmare i norr jämfört med den föregående referensperioden 1961–1990. I fjällen från norra Dalarna upp till södra Lappland har dock maj delvis blivit kallare.
Förändringen i nederbörd är mestadels åt det blötare hållet. Större delen av landet har mer nederbörd i maj nu än under den tidigare referensperioden. Undantaget är södra och östra Götaland där det i stället blivit torrare på sina håll, främst för delar av Öland, Gotland och Skåne.
NÅGRA SVENSKA VÄDERREKORD FÖR MAJ
Varmast: 32,5 grader (avläst på en halv grad när) i Kristianstad, Skåne den 27 maj 1892 och i Kalmar, Småland den 28 maj 1892
Kallast: 23,3 minusgrader i Naimakka, Lappland den 1 maj 1971
Högst månadsmedeltemperatur: 17,6 grader i Göteborg, Västergötland 2018
Lägst månadsmedeltemperatur: 9,6 minusgrader i Vassitjåkko, Lappland 1907
Störst dygnsnederbördsmängd: 93 mm i Öxabäck, Västergötland den 21 maj 1931
Störst månadsnederbörd: 209 mm i Tåsan, Värmland 1997
Störst snödjup: 223 cm i Riksgränsen, Lappland den 6 maj 1929
Högst medelvind i fjällen: 33,9 m/s i Stora Sjöfallet, Lappland den 28 maj 2009
Högst medelvind vid kusten: 27 m/s i Kullen, Skåne den 16 maj 1986
Högst byvind: 48,9 m/s i Tarfala, Lappland den 30 maj 2009
Mest solskenstid: 437 timmar i Svenska Högarna, Uppland 2018