• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dublinförordningen ger hopp till splittrade familjer

Uppdaterad
Publicerad

EU:s Dublinförordningen ger möjlighet för anhöriga till flyktingar i Sverige att få komma hit under tiden deras asylärenden behandlas. Förra året var det 130 personer som fick beslut på att komma från Grekland till Sverige på det här sättet.

Dublinförordningen gäller för flyktingar som befinner sig inom EU:s gränser. Förordningen säger bland annat att man ska söka skydd i det första EU-land man kommer till, och att man ska skickas tillbaka dit om man blivit registrerad där, men ändå tagit sig vidare till ett annat EU-land.

Men i Dublinkonventionen finns även en bestämmelse om att en familjs asylprocess ska hållas samman och inte delas upp mellan olika länder. Det innebär att det man kan ansöka om att få sitt ärende prövat i det land någon annan anhörig befinner sig, till exempel Sverige.

LÄS MER: Mazhar har återförenats med familjen

60.000 fast i Grekland

När det gäller anhöriga till flyktingar i Sverige som befinner sig utanför EU, så måste familjen försöka söka sig till en ambassad som kan ta emot dem för intervju om familjeåterförening och ärendet flyttas inte över till Sverige under tiden det utreds.

LÄS MER: Röda korset dömer ut lägren

Just nu är det 60.000 flyktingar som sitter fast i Grekland utan att kunna ta sig vidare, men under 2016 var det 130 personer av dem som fick beslut att få sina asylärenden flyttade till Sverige, så att de kan få sina ärenden utredda på plats här, tillsammans med den anhörige som redan finns här.

Nya asylregler

Eftersom Sverige inte skickar tillbaka asylsökanden från Sverige till Grekland, då förhållandena i Grekland är för ansträngda för att kunna ta emot fler, så är det i de här fallen alltså inte aktuellt att skicka anhöriga som befinner sig i Sverige till Grekland för att återförenas där istället

De nya asylregler som gäller i Sverige sedan i somras, som innebär att de allra flesta får tillfälliga uppehållstillstånd, gäller även för de familjer som har möjlighet att vistas i Sverige under tiden deras ärenden behandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.