Foto: TT

Röda korset: Inte dräglig standard i lägren

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter flyktingavtalet mellan EU och Turkiet sitter 60.000 fast i Grekland under svåra förhållanden, varav 5.000 är barn.

Att så många flyktingar sitter fast just i Grekland, beror på flyktingavtalet mellan EU och Turkiet, som började gälla för ett år sedan.

Avtalet kom till för att stoppa den stora migrantströmmen över Egeiska havet och flyktingsmugglingen till Europa och går ut på att flyktingar som tagit sig till Grekland antingen ska söka asyl där, eller föras tillbaka till Turkiet och därefter fördelas till olika EU-länder.

LÄS MER: Mazhar har återförenats med familjen

Flyktingströmmen har minskat, men avtalet har inte fungerat riktigt som det var tänkt. Så fortfande sitter alltså 60.000 människor fast i flyktingläger i Grekland, 5.000 av dem är barn.

Inte dräglig standard

Förhållandena i några av de grekiska lägren, som ibland beskrivits som fängelseliknande, har kritiserats kraftigt av bland andra UNHCR, Läkare utan gränser och Röda Korset:

– Standarden i flyktinglägren måste förbättras, de uppfyller inte en dräglig standard, vilket är något som vi också för dialog med grekiska myndigheter om, säger Fredrik Hammarbäck på Röda Korset.

– Vi finns på plats i flera av de aktuella flyktinglägren, där vi tillhandahåller enklare form av sjukvård, psykosocialt stöd, hjälp med att få kontakt med familjemedlemmar och vi delar också ut mat, vatten och mediciner.

LÄS MER: Dublinförorningen ger hopp till splittrade familjer

Fredrik Hammarbäck anser att EU-länderna måste ta ett större ansvar för att säkerställa människors rätt till skydd. Han säger att Röda Korsets inställning är att ingen ska behöva skickas tillbaka från Grekland till Turkiet utan att en individuell och rättssäker prövning har genomförts och respekterats:

– Vad som är viktigt att understryka är att asylrätten är en grundläggande mänsklig rättighet som skyddas av FN:s Flyktingkonvention. Alla asylsökande har rätt till en individuell och rättssäker prövning. Har man tagit sig till EU ska prövningen ske här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.