Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gideon Levy berätta om arbetet som korrespondent i Palestina: ”Till skillnad från andra israeler ser jag med egna ögon vad vi gör”. Foto: Andreas Idén/SVT

Israeliske journalisten Gideon Levy: ”Jag kallas landsförrädare”

Uppdaterad
Publicerad

Gideon Levy har blivit beskjuten av israeliska styrkor, mottagit dödshot och kallats Israels mest hatade man. Ändå fortsätter han outtröttligt att vara Israels främste kritiker.

Den israeliska journalisten och författaren Gideon Levy gästade Uppsala litteraturfestival för att tala om sitt arbete som korrespondent i Palestina.

Gideon Levy har rapporterat om Israels bosättningspolitik för den vänster-liberala tidningen Haaretz i 35 år. Han är kritisk mot hur Israel har agerat efter Hamas attack mot civila den 7 oktober.

Krig mellan Israel och Hamas

– Israel tror att efter brotten och illdåden den 7 oktober – som var hemska – så kan Israel göra vad de vill. Det är fel. Vi har gjort fel, säger han.

Ett humant budskap

Gideon Levys budskap till sina landsmän är ett: ”Palestinierna är människor precis som vi”.

– Jag visslar i mörkret i Israel. Ingen vill lyssna eller läsa. Men jag kan inte ändras. Till skillnad från andra israeler ser jag med egna ögon vad vi gör för jag har bevakat ockupationen i nästan 35 år nu.

Han är kritisk mot hur kriget har rapporterats i israeliska medier.

– Alla svenska tv-tittare, även i den allra nordligaste byn i Sverige har sett mer från Gaza än en israel i Tel Aviv. Det handlar bara om soldaterna, deras tapperhet, gisslan och deras familjer, soldaterna som stupat. Inget om palestiniernas lidande, det finns inte.

– Och om man understår sig att visa empati med dem som lider i Gaza så betraktas man som en förrädare.

Se en längre intervju med Gideon Levy i videospelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet