– Det här programmet matar alla troll som finns där ute som säger att feminister är tokiga. Det bidrar inte till upplysning för fem öre. Jag var oerhört förvånad över att det var ett så dåligt, opolitiskt och fördummande program, säger kulturjournalisten Ulrika Milles.
Hon är riktigt upprörd efter första avsnittet av SVT:s nya program ”Fittstim – min kamp”, där Belinda Olsson tar med tittarna på sitt personliga utforskande av dagens svenska feminism.
– Frågan ”Har feminismen spårat ur?” är lika konstig som ”Har demokratin spårat ur?”. Redan där kände jag att man har tagit bort politiken och alla viktiga frågor inom feminismen. Och programmet var faktiskt lika dumt som teasern, fortsätter Ulrika Milles.
”Förstår att många blir illa berörda”
Författaren och journalisten Karolina Ramqvist skapade boken ”Fittstim” ihop med Belinda Olsson 1999. Hon gillar hur programmet fokuserar på mediefeministen Olsson, eftersom hon gillar henne som person, men ser också problem:
– Det är gjort utifrån idén att man måste underhålla för att kunna diskutera de här frågorna och jag förstår att många blir illa berörda av att SVT väljer ett sådant tilltal när man äntligen ska fördjupa sig i den svenska feministiska diskussionen, säger Karolina Ramqvist.
”Olsson förlöjligade aktivisten”
Ulrika Milles tycker att programmet är för fokuserat på programledaren.
– Belinda Olsson säger att feminismen är så personfixerad. Men så handlar programmet om hennes minsta lilla tanke och känsla. Hon lyssnar inte på andra.
Milles blir även upprörd över hur Olsson bemöter en aktivist ur Femen, som är kända för sina barbröstade protester.
– Belinda Olsson ifrågasätter Femen-aktivisten som protesterar mot fångar i Tunisien, men protesterat med sina kroppar har politiska aktivister alltid gjort. Jag tycker att Belinda Olsson förlöjligade Femen-aktivisten, säger Ulrika Milles.
Angår inte feminism alla?
Både Karolina Ramqvist och Ulrika Milles tycker att ”Fittstim” i SVT utgår från en skev föreställning om vem feminismen finns till för.
– Programmet bygger på en påhittad motsättning mellan feminister och det som Göran Hägglund skulle kalla för ”verklighetens folk”. På tanken att feminism inte angår dem. Det finns till exempel ett jättestort feministiskt arbete för frågor som föräldraförsäkring, mäns våld mot kvinnor och kvinnolöner, som har pågått sedan 60-talet, säger Karolina Ramqvist, och Ulrika Milles talar om en oroväckande historieskrivning.
”Borde finnas ett annat tilltal”
Vad vill då de kritiska feministerna se i tv-rutan?
– Efter att ha sett det här kanske man efterlyser en diskussion i public service som får vara på allvar. Det borde få finnas ett annat tilltal också, som inte måste vara skämtsamt eller förenklande. Jag tror att det här programmet är en effekt av att man i media måste prata på ett visst sätt för att få så många tittare som möjligt. Det är problematiskt, säger Karolina Ramqvist.