”Idag är Sveriges kulturliv så mycket mer än de statliga museerna” skriver bland annat Mattias Hansson, vd Abba the Museum och Ingrid Leffler chef för Spritmuseum, i en artikel i tidningen Expressen.
– Förslaget är förhastat, ogenomtänkt och ett sätt att plocka billiga politiska poäng. De privata initiativen har varit väldigt populära de senaste åren, nu gör man det trögare för andra som vill etablera sig, säger Mattias Hansson.
Stor del i kulturlivet
De privata museernas företrädare menar att deras institutioner i dag bidrar starkt till framför allt Stockholms kulturliv. Av de 18 museer som ska få gratis inträde ligger 13 i Stockholm. Enligt artikelförfattarna blir konkurrensen snedvriden när dessa kan marknadsföra sig med fri entré.
– Man undrar varför just dessa 13 har valts och varför politikerna vill spä på villfarelsen om att kultur är gratis. Gratis är långt ifrån alltid gott, säger Mattias Hansson.
Menat att sprida kulturen
När förslaget presenterades beskrev kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) det som ett sätt att ge kulturen större spridning.
– Detta är ett av flera viktiga steg som vi vill ta för att minska bildnings- och delaktighetsklyftorna i Sverige och för att öppna dörrarna till konsten på vid gavel, sa Alice Bah Kuhnke på en pressträff på Moderna museet i Stockholm.
Men Mattias Hansson tror att förändringen istället kan skapa en förvirring bland besökarna.
– Det här är inte rätt sätt att nå nya kulturkonsumenter. Folk kommer stå här på Abba-museet och på Skansen och fråga varför det inte är gratis.
De har skrivit under artikeln
Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska
Mattias Hansson, vd Abba The Museum
Elsebeth Welander-Berggren, museichef Sven-Harrys konstmuseum
Ingrid Leffler, museichef Spritmuseum
Björn Jakobson, grundare Artipelag
Kristina Axén-Olin, ordförande Junibacken
Maria Rankka, vd Stockholms handelskammare