• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Vattenfall drar ner på vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har bara kommit upp i en bråkdel av den vindkraftsproduktion som de utlovade vid tiden för köpet av Nuon. I stället satsar Vattenfall fortfarande större delen av investeringsbudgeten på kol-och gaskraft som förvärrar klimatkrisen.

Vattenfall skulle göra rejäla satsningar på förnyelsebar energi och framförallt på vindkraft för framtiden. Men istället genomfördes 90 miljardersköpet av holländska Nuon, med framförallt gaskraft. Några år tidigare hade företaget köpt kolkraft och kärnkraft i Tyskland för mångmiljardbelopp.

Efter Nuonköpet skärpte regeringen miljökraven på Vattenfall i ett nytt ägardirektiv.

Vattenfalls miljardförlust

– Det som nu händer och det som ska ske framöver, det är ju att satsa på det förnybara. Det går snabbt att få in i energisystemet, sa Maud Olofsson till SVT i samband med arbetet med det nya ägardirektivet.

Investerat dubbelt så mycket i fossilkraft

Vattenfall skulle visserligen fortsätta vara lönsamt. Men kravet på att vara bland de ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion skulle framöver gälla all verksamhet, inte bara den i Sverige som tidigare. Och Vattenfall planerade stora ökningar av vindkraftinvesteringarna.

Enligt investeringsplanen skulle Vattenfall investera nära 40 miljarder i vindkraft fram till 2013. Men SVT:s granskning visar att företaget, med ett år kvar, bara har byggt vindkraft för ungefär halva den summan. Under samma tid som bolaget lagt 20 miljarder på vindraft har det investerat mer än dubbelt så mycket, 44 miljarder, i fossilkraft.

Bara två procent från vindkraft

Senast 2010 beslutade Vattenfall om två helt nya gaskraftverk i Holland. Förra året gick drygt hälften av investeringarna i helt ny kraft till vindkraft. Ändå är det bara två procent av Vattenfalls kraft som kommer från vindkraft.

– Jag är nöjd med att vindraftsandelen ökar, om än från en låg nivå. Vi kommer att få se en fortsatt ökning de närmaste åren så att det tycker jag är väldigt positivt, säger Torbjörn Wahlborg, vice VD Vattenfall.

Fast det blir inte på långt när lika positivt som när Nuonaffären presenterades. Då sade Vattenfall att bolaget skulle vare uppe i 15 twh vindkraft 2015. Det blir en tredjedel av det, säger Vattenfall i dag.

– På en marknad där man har ett elproduktionsöverskott så behövs det inte ny produktionskapacitet, säger Wahlborg.

Men behövs det inte förnyelsebar el ur miljösynpunkt?

– Ja. Sedan kan man diskutera huruvida förnyelsebar el ska ersätta andra kraftslag.

Är det inte det som är tanken från regeringens sida med det nya ägardirektivet?

– Vi har ett väldigt tydligt mål, och det är att vi ska investera mer än genomsnittet på de marknader där vi agerar, och det målet klarar vi.

Eftersom det nu blivit överskott på el i Europa och elpriserna har sjunkit har alla dragit ner på sina investeringar. Det gör att Vattenfall inte heller behöver investera lika mycket för att klara regeringens mål. Det är till och med så att Vattenfall går emot regeringens krav på lönsamhet om man fortsätter investera fast lönsamhetskalkylen försämrats.

Drar ner på ytterligare investeringar

Sedan Vattenfall redovisat en förlust på 30 miljarder kronor första halvåret i år till följd av de tidigare investeringarna i gas, kol och kärnkraft i Europa, så drar Vattenfall nu ner vindkraftsinvesteringarna ytterligare.

– Vi har dragit ner på våra investeringar inom olika produktionsslag, men det berör naturligtvis också tillväxtinvesteringarna, och däribland investeringarna i vindkraft, säger Torbjörn Wahlborg.

Men är det inte viktigare att ta hänsyn till klimatet och fortsätta med de förnyelsebara investeringarna?

– Vi har naturligtvis ett ansvar gentemot våra aktieägare att göra lönsamma investeringar och det gör vi.

Så uppdraget från ägaren innebär att ni måste dra ner på vindkraftsinvesteringarna?

– Vi måste anpassa oss till den ekonomiska verkligheten.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M), nuvarande ägaransvarig för Vattenfall, vill inte svara på SVT:s frågor i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet