På brittiska UK MET arbetar 1.400 personer med att ta fram väderobservationer för bland annat många av världens flygbolag, men också till klimatforskare. De skapar förutsättningen för den vetenskap som långsiktigt följer jordens klimat. Miljontals väderobservationer bearbetas dagligen av superdatorer.
– Världshaven blir allt varmare och havsnivån fortsätter att stiga, och som följd av det ser vi issmältning och ändrade nederbördsmönster. Sammantaget pekar det på en allt varmare planet, säger Peter Stott som är chef på UK MET:a avdelning för klimatforskning till SVT.
Fler värmerekord och skyfall
Peter Stott är en av huvudförfattarna till den kommannde FN-rapporten och han kommer att delta i den veckolånga klimatkonferensen i Stockholm med början på måndag.
Det är sex år sedan man sammanfattade det vetenskapliga kunskapsläget, nu är det dags igen. Det som hittills har läckt ut är att forskarna är mer säkra än någonsin på att det är människan som står bakom det rubbade klimatet. Forskarna bedömer nu sannolikheten till 95 procent från tidigare 90 procent (2007).
– Globalt sett har allt fler värmerekord slagits. Och det förekommer kraftiga skyfall allt oftare, säger Peter Stott.
Antalet naturkatastrofer har ökat
Det väntas inga direkt nya forskningsrön i FN-rapporten, utan det blir mer en uppdatering av redan kända hotbilder; som hur avsmältningen av Arktis sommaris acceleretat på senare år och att extremväder blir allt vanligare. Forskarna kopplar nu också ihop värmeböljor och skogsbränder till klimatförändringarna. Och enligt nya siffror från universiteten i Reading och Köln har antalet rapporterade naturkatastrofer ökat dramatiskt under 1900-talet. Den kraftiga ökningen beror dels på bättre inflöde av data, men också på växande befolkningar som drabbas allt hårdare av ett förändrat klimat. I statistiken finns också naturkatastrofer som inte kan kopplas till ett förändrat klimat som t ex jordbävningar. Datan kommer ursprungligen från the International Disaster Database.
Finns också avvikelser
I den nya rapporten väntas klimatforskarna slå fast att havsnivåerna kan öka upp med 82 centimeter mot slutet av detta århundrade. Men i forskningsrapporten finns också avvikelser från tidigare prognoser; en är att jordens medeltemperatur, sedan 1998, inte stiger lika snabbt. I stället är det världshaven som blir allt varmare. Den andra avvikelsen är att isarna på sydpolen inte smälter så fort, utan snarare blir tjockare på vissa ställen.
– Det är dock inget argument för att klimatet inte förändras. Det är snarare ett intressant exempel på hur klimatsystemet svarar på de ökade halterna av växthusgaser i atmosfären, säger Peter Stott.