Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråttom att slutföra affär vid Rysslands invasion – brott utreds på Cypern. Se turerna kring oligarkernas Tui-affär här. Foto: TT

Granskning: Interna mejl avslöjar PWC:s roll i oligarkens Tui-affär

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Revisionsbyrån PWC hjälpte ryske oligarken Aleksej Mordasjov att flytta sitt ägande i resejätten Tui till en närstående – trots att han just blivit sanktionerad av EU. Nu har en brottsutredning inletts på Cypern.

I månadsskiftet februari-mars 2022 mejlar anställda på den globala revisionsjätten PWC med varandra. De tycks ha bråttom att slutföra en affär där Aleksej Mordasjov överlåter ägandet av sina aktier i Tui till ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.

”Urgent” och ”Please approve” står det i mejl och dokument som läckt från den cypriotiska bolagsfixaren Cypcodirect. Tillsammans med PWC administrerar de Mordasjovs ägarbolag på Cypern. Det avslöjar Uppdrag granskning genom det internationella grävsamarbetet Cypernläckan.

Cypernläckan

Talesperson: Allt har skett öppet

Affärens tidpunkt är känslig. 28 februari inför EU sanktioner mot Mordasjov med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Trots att dessa börjat gälla fortsätter PWC och Cypcodirect hantera affären – som visar sig vara en dimridå. Kontrollen över aktierna, värda över 15 miljarder kronor, överförs till ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som kontrolleras av mamman till Mordasjovs barn.

En talesperson för Aleksej Mordasjov meddelar att allt skett öppet och lagligt. Cypcodirect hotar med stämning om någon av deras kunder nämns. Nu bekräftar Cyperns finansdepartement att en brottsutredning pågår om Tui-affären, men lämnar inga kommentarer kring vilka utredningen avser. Mike Davis, talesperson för PWC globalt, skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att PWC Cypern inte känner till att en brottsutredning pågår.

PWC: Tar sanktionerna på allvar

Genom åren har PWC globalt fått kritik för att sitta på dubbla stolar, både som granskare och konsulter i skattefrågor. En ny kartläggning av Uppdrag granskning visar att PWC i Sverige fått mer än en halv miljard kronor de senaste tre åren för arbete som utförts åt kommuner och regioner.

Trots de offentliga uppdragen vill svenska vd:n, Sofia Götmar-Blomstedt, inte svara på frågor om upplägg i skatteparadis och möjliga intressekonflikter.

I stället svarar PWC:s globala pressavdelning att man tar tillämpningen av sanktioner på största allvar. Efter den ryska invasionen av Ukraina har PWC Cypern avslutat relationer med cirka 150 kundgrupper.

Svar från Pwc till Uppdrag granskning:

Samtliga PwC-företag, inklusive PwC Cypern, tar tillämpningen av sanktioner mot kunder och sanktioner som förbjuder olika tjänster på största allvar. Efter den ryska invasionen av Ukraina införde PwC en policy i mars 2022, som går utöver vad som krävs enligt lag. Policyn omfattar alla sanktioner som införts i större länder där PwC är verksamt, och gäller oavsett vilket land som ursprungligen införde sanktionerna.

Inom PwC strävar vi efter att upprätthålla högsta möjliga professionella nivå i vår verksamhet, och ställer tydliga krav på professionellt och etiskt beteende från samtliga PwC-företag. Våra interna standarder granskas och uppdateras i takt med förändrade omständigheter och ny kunskap. Vi tvekar inte att agera när våra standarder inte uppfylls. Alla anklagelser om bristande efterlevnad av lagar och förordningar tas på största allvar, de utreds och lämpliga åtgärder vidtas vid behov.

Efter den ryska invasionen av Ukraina har PwC Cypern avslutat relationer med cirka 150 kundgrupper, varav 60 som ett resultat av den omfattande Ryssland-relaterade sanktionspolicy som PwC införde 2022. Efter en geopolitisk risköversyn av PwC Cyperns internationella kunduppdrag, med fokus på risker som inte var relaterade till sanktioner, avslutades relationerna till ytterligare 90 kundgrupper.

Före invasionen av Ukraina, och PwC:s beslut att tillämpa en mer omfattande sanktionspolicy, följde PwC Cypern PwC:s dåvarande sanktionspolicy och lagkrav för EU-företag, och tillämpade alla EU:s och FN:s sanktioner.

PwC Cypern har förändrat sin verksamhet i grunden och tillämpar nu en ny affärsmodell som är anpassad för framtiden. Ytterligare information finns i PwC Cyperns nyligen publicerade Transparency Report.

Detta är cypernläckan

Cypernläckan är ett globalt samarbete mellan SVT:s Uppdrag granskning, journalistnätverket ICIJ (the International Consortium of Investigative Journalists), Paper Trail Media och en rad internationella medier.

  • Mer än 270 journalister som arbetar för 69 medieföretag i 54 länder har deltagit i granskningen.
  • Cypernläckan, Cyprus Confidential, består av 3,6 miljoner läckta hemliga dokument.
  • De läckta dokumenten spänner över en period från mitten av 1990-talet till april 2022 och avslöjar bland annat hur 96 sanktionerade ryssar haft anonyma bolag på Cypern.
  • Dokumenten kommer från sex bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, baserade på Cypern: ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital och MeritServus. I läckan finns också dokument från det lettiska företaget Dataset SIA, som driver onlinetjänsten i-Cyprus där man säljer information och dokument från Cyperns bolagsregister.
  • De läckta dokumenten kom först till Paper Trail Media, Distributed Denial of Secrets respektive the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som delade materialet med ICIJ och dess samarbetspartners.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cypernläckan

Mer i ämnet