Abortmotståndare i Spanien protesterar för ett totalförbud mot abort. Foto: TT

Här är metoderna som hotar aborträtten

Uppdaterad
Publicerad

Läkare som vägrar göra aborter, införandet av en abortfri dag, tvång att titta på ultraljudsbilder och obligatoriskt att underrätta pappan. Trots att abort är lagligt i många europeiska länder så bubblar abortfientlighet under ytan. – Abortmotståndet i Europa blir allt mer välorganiserat och välfinansierat, säger RFSU:s ordförande.

Ryktet spreds via den katolska gruppens Facebooksida. En kvinna från en närliggande by skulle komma till den kroatiska staden Vukovar för att göra en abort. ”Vi uppmanar alla bedjande att samlas i stora skaror utanför sjukhuset i Vukovar, hälsa henne som en prinsessa och visa hur värdefull hon är och hur vi är villiga att göra vad som helst för att hjälpa henne att välja livet”.

Folksamlingen utanför sjukhuset väckte upprörda känslor, inte minst ifrågasattes hur de fått tag på uppgifterna om kvinnan. Bland de som bad märktes minst två i vita sjukhusrockar men både sjukhuset och gruppen nekar till att det skulle röra sig om en sjukhusläcka.

Friktion

Läkare vägrar

Även om aborter är lagliga fram till tionde veckan i Kroatien så är motståndet starkt. Traditionella värderingar har fått ett uppsving i landet och politiker har kritiserat lagen.

Samtidigt har de praktiska svårigheterna för kvinnor att faktiskt göra en abort ökat.

Av 375 läkare i landet som är certifierade för att utföra en abort vägrar över hälften att göra det, på grund av samvetsskäl. Kritiker menar att det i vissa regioner i princip är omöjligt att hitta en läkare som är redo att göra en abort.

”Livet börjar vid befruktningen”

På pappret är abort tillåtet, men det känns mer och mer förbjudet. Så beskriver en kroatisk journalist läget för aborträtten. Och frågan är hur länge tillåtelsen på ”pappret” kommer finnas kvar. Nyligen gick abortfrågan ända till högsta domstolen i landet, där domare slog fast att abort inte är i strid med grundlagen, men att lagen bör ses över inom två år.

Landets nya utrikesminister Ivo Stier har sagt att han inte skulle ha stöttat abortlagen så som den ser ut i dag. ”Vi tror på tjugohundratalets vetenskap, det vill säga att livet börjar vid befruktningen”.

Trenden känns igen.

Att livet börjar vid befruktningen tycker inte bara den kroatiske utrikesministern. I Ungern är det till och med lag. Även om det förvirrande nog förenas med en lag som tillåter abort. Ungerska kvinnor som vill göra abort måste gå på minst två rådgivningar med en så kallad ”cooling off-period” emellan. Dessutom ska en läkare bekräfta graviditeten. Tidsbokningarna är omständliga och kvinnor vittnar om stressen över att klockan tickar samtidigt som livet i magen växer.

I Makedonien har man också satsat på obligatorisk rådgivning samt plikt för kvinnan att informera pappan om hon är gift. Dessutom får kvinnor göra högst en abort om året.

Gravid kvinna dog

Även i Italien är abort tillåtet men svårt i praktiken. Hela 70 procent av gynekologerna i Italien vägrar att utföra aborter på grund av samvetsskäl. I vissa regioner är andelen närmare 90 procent.

RFSU:s ordförande i Sverige, Kristina Ljungros kallar utvecklingen i Europa för ”abortmotstånd i en ny förpackning”.

– Det blir allt mer välorganiserat och välfinansierat. I många länder ser man att totalförbud inte är en framkomlig väg, så istället kräver man samvetsklausuler, obligatoriska väntetider eller tvingar kvinnor att lyssna på ultraljud. Det är uppenbart att man kan inskränka på andra sätt.

Metoderna sägs ofta förhindra onödiga aborter och visa på alternativ men handlar egentligen om något helt annat säger Kristina Ljungros.

– Det har bara ett syfte: att skam- och skuldbelägga.

Koppling till växande nationalism

Hon ser ett par övergripande förklaringar bakom backlashen för aborträtten. Ett religiöst motstånd samt vågen av högerpopulistiska och nationalistiska partier.

– Ju mer nationalism, desto mer abortmotstånd. Det handlar om en traditionell syn på kvinnan, vars uppgift anses vara att stå vid spisen och föda ”rätt” sorts barn och ofta ett motstånd mot till exempel adoption. De nationalistiska rörelserna förknippas ofta med rasism men är inte lika känd för de här delarna.

Men det är inte bara en backlash, utan snarare en polarisering.

En abortförespråkare i Polen protesterar mot de föreslagna striktare abortlagarna. Foto: TT

I både Polen och Spanien har politiker försökt införa närmast ett totalförbud mot abort men tvingats att backa på grund av massiva folkliga protester.

– Vi ser att man försöker inskränka aborträtten, men vi ser samtidigt att det finns motrörelser och att man går man ur huse för att försvara den rätten.

Även veckans KORRESPONDENTERNA handlar om abort och rätten att säga nej. Se programmet redan nu på SVT PLAY

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet