*Abort helt förbjudet eller endast tillåtet om kvinnans liv är i fara: Irland, Andorra, San Marino, Malta, Vatikanstaten, Liechtenstein. *Abort endast tillåtet av hälsoskäl: Liechtenstein, Polen, Monaco, Nordirland. *Abort tillåts av socioekonomiska skäl. Cypern, Finland, Island, Storbritannien. Foto: Sara Sundstedt, SVT Design

Aborträtten i Europa – land för land

Uppdaterad
Publicerad

I Europa finns några av de hårdaste abortlagarna i världen. I Irland riskerar en aborterande kvinna 14 års fängelse och Malta förbjuder abort helt oavsett vad anledningen är.

Inte ens om hon riskerar att dö får en kvinna göra abort i latinamerikanska Nicaragua, El Salvador och Dominikanska republiken. Samma hårda abortlagar råder också i europeiska Malta och Vatikanstaten.

Flera andra europeiska länder har bland de striktaste abortreglerna i världen. Här följer en lista på några av länderna där aborträtten är hotad eller helt borta.

Friktion

1. De som förbjuder

Malta är det enda EU-landet som har ett totalförbud mot abort. En kvinna som gör abort riskerar mellan 1,5 och 3 års fängelse.

I Vatikanstaten förbjuds abort även om kvinnans liv hotas. Andra mikrostater som San Marino, Liechtenstein och Andorra har också hårda abortlagar.

LÄS MER: Osäkra aborter – en helt onödig epidemi

2. De restriktiva

Polen har redan en av Europas hårdaste abortlagstiftningar, men de senaste åren har steg tagits mot ett totalförbud. Regeringspartiet Lag och rättvisa har sedan de vann makten 2015 lagt förslag om att förbjuda och kriminalisera abort under alla omständigheter förutom när det finns fara för kvinnans liv. Efter omfattande protester i landet så backade regeringen och meddelade att man tillfälligt avvaktar med planerna.

I Irland är abort förbjudet och den som trotsar förbudet riskerar 14 års fängelse. Abort tillåts endast då det finns en ”verklig och substantiell risk” för kvinnans liv. Det är också straffbart att ”främja och förespråka” abort, något som människorättsorganisationer menar sätter munkavle på sjukvårdspersonal och inskränker på yttrandefriheten.

I Nordirland är det förbjudet att göra abort förutom om kvinnans liv eller mentala hälsa hotas. Den som gör abort av andra skäl riskerar livstids fängelse. 2016 dömdes en 21-årig kvinna till tre månaders fängelse för att hon beställt och tagit abortpiller, något som fick hennes rumskompisar anmäla henne till polisen.

3. Här bubblar motståndet

I en rad europeiska länder växer abortmotståndet även om det enligt lag är tillåtet.

Makedonien har de senaste åren inskränkt aborträtten. Kvinnor har bara rätt till en abort om året. Den som vill göra abort efter vecka tio är enligt lagen skyldiga att gå i rådgivning samt informera sin make, om en sådan finns.

I Kroatien är abort lagligt fram till tionde veckan. Lagen är dock hårt ifrågasatt, även av medlemmar av regeringen. Samvetsfrihet för vårdpersonal råder och mer än hälften av alla läkare vägrar att utföra aborter, enligt en rapport från 2014. Högsta domstolen slog nyligen fast att abortlagstiftningen behöver göras om inom två år.

I Italien är abort är lagligt men stigmatiserat och samvetsvägran bland sjukvårdspersonal är vanligt. Nyligen väckte ett fall stor uppmärksamhet där en 32-årig kvinna avled i samband med ett missfall, enligt familjens advokat vägrade läkaren ta ut fostret på grund av samvetsskäl.

I Ryssland är abort är lagligt och kostnadsfritt. Men det finns också starkt motstånd. I september 2016 skrev ledaren av den rysk-ortodoxa kyrkan på ett upprop för ett totalförbud mot aborter. I den ryska regionen Yaroslavl deklarerade kyrkan ”en dags tystnad utan aborter” och menade att man hade det lokala hälsodepartementets stöd. Också landets officiella barnombudsman är en känd abortmotståndare.

Ungern

Fri abort råder även om lagen egentligen säger att kvinnor ska vara i en allvarlig krissituation för att få göra abort. En ny lag infördes 2011 som säger att livet ska skyddas från befruktningen, något som väckt oro för att en allmänt striktare syn på aborter väntar.

Även veckans KORRESPONDENTERNA handlar om abort och rätten att säga nej. Se programmet redan nu på SVT PLAY

LÄS MER: Sida tar avstånd från Trumps abortpolitik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet