• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna med slöja. Foto: AP Photo/M. Spencer Green

DO: Slöjdomen får konsekvenser i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

EU-domstolens beslut att det inte var fel att avskeda en kvinna som bar muslimsk slöja kommer att få konsekvenser även i Sverige.

– Det kommer att förändra hur vi bedömer de här frågorna, säger Martin Mörk, chef för Diskrimineringsombudsmannens processenhet, till SVT Nyheter.

Det belgiska företag som avskedade en receptionist, som började bära hijab i arbetet, gjorde inte fel. Det slog EU-domstolen fast på tisdagen. Företaget har en intern policy som innebär att de anställda, som kommer i kontakt med kunder, måste ha neutrala kläder och får inte visuellt uttrycka sin religiösa tillhörighet.

Domstolens beslut kommer att få konsekvenser för hela Europa, även i Sverige.

– I och med att EU-domstolen ger nya riktlinjer för företag att använda sig av en neutralitetspolicy så innebär det att om vi får in den typen av ärenden så kommer vi att göra bedömning efter den policyn, säger Martin Mörk.

Ger företag rätt att neka anställning

Dagens domslut innebär att företag har rätt att neka att anställa en person som visuellt vill uttrycka sin religion. Företaget måste dock ha en dokumenterad neutralitetspolicy, det vill säga att de anställda inte synligt får visa sin religiösa, filosofiska eller politiska tillhörighet. Det kan med andra ord gälla såväl huvudduk som kors eller annan symbol.

– Det handlar om företag och tjänster där man har yttre kontakter som till exempel kunder. Skulle det här anammas så påverkar det naturligtvis väldigt många människor som vill visa sin religion, säger Martin Mörk.

Två pågående fall påverkas direkt

Redan nu kommer sannolikt bedömningarna i ett par fall att påverkas direkt av det nya beslutet säger Martin Mörk, som inte vill lämna detaljer om fallen.

– I de fallen finns något som liknar en neutralitetspolicy i företagen och man har inte velat anställa personer med hänvisning till den, säger han.

Ingen skyldighet att ha neutralitetspolicy

Samtidigt är Martin Mörk noga med att påpeka att domen inte innebär att företag måste ha en neutralitetspolicy. De företag som i dag har en inkluderande policy, där religiösa uttryck tillåts, kan fortsätta ha det.

Tror du att det här kommer att få konsekvenser för arbetsmarknaden?

– Man kan inte utesluta att det får det. För de personer som vill visa sin religion och vill arbeta på ett företag som tillämpar de här riktlinjerna så är det naturligtvis en begränsning som inte tydligt fanns tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.