– Regeringen har inte insett poliskrisen helt enkelt. Det är tre poliser om dagen som har slutat – bara i år, säger förbundsordförande Lena Nitz till SVT Nyheter. Foto: TT

Facket: ”De har inte insett vidden av poliskrisen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är skoningslös i sin kritik mot regeringens polissatsning. – Det behövs ett krispaket för att vända det här, säger hon till SVT Nyheter.

På Polisförbundet är besvikelsen stor efter dagens budgetnyhet, där regeringen satsar totalt två miljarder kronor på polisen de närmaste fyra åren.

Tre poliser slutar – varje dag

– Regeringen har inte insett poliskrisen helt enkelt. Det är tre poliser om dagen som har slutat – bara i år. Nu behövs ett krispaket för svensk polis för att vända det här. Det behövs både fler poliser och ett rejält lönelyft, säger förbundsordförande Lena Nitz till SVT Nyheter.

Krisen inom polisen

På senare tid har vittnesmålen blivit allt fler från arga, frustrerade och även uppgivna poliser. Missnöjet har både gällt låga löner och dåliga arbetsvillkor, men också omorganisationen av hela polismyndigheten. 

”Så jävla illa”

En kulmen nåddes för några veckor sedan när polisveteranen Christer Nordström, i dag presstalesperson på Polisen i Uppsala, tog bladet från munnen beträffande resursbristen:

– Det är så jävla illa just nu. Jag har aldrig varit med om maken under mina 47 år hos polisen, sade Christer Nordström till SVT Nyheter.

Lena Nitz på Polisförbundet menar att den satsning som regeringen presenterade i dag inte räcker till på långa vägar.

Visserligen välkomnar man regeringens uttalade mål att öka polisens möjligheter att själv använda de anslag man hittills inte använt – det så kallade anslagssparandet. Facket är även positivt till förslaget att polisen lättare ska kunna få handräckning av kriminalvården när det gäller transport av misstänkta och att kustbevakningen ska kunna ta över förundersökningar när det gäller sjösäkerhets- och fiskeribrott.

På så sätt tror både facket och regeringen att det ska gå att frigöra resurser för riktigt polisarbete.

”Täta läckorna”

Men det löser inte grundproblematiken, att svensk polis i rask takt dräneras på kompetens när erfarna poliser lämnar yrket.

– Vi hör samstämmiga vittnesmål från norr till söder: De är alldeles för få och klarar inte längre av att utföra sitt uppdrag. Och det gäller att täta läckorna och behålla dagens kompetens innan man nyanställer. Det behövs en satsning, säger Lena Nitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet