Foto: TT

Höstbudgeten: 2 extra miljarder till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens höstbudget ska snart läggas och i dag ”läckte” ännu mer av innehållet ut. Regeringen föreslår att polisens budget trappas upp de kommande åren så att den är två miljarder kronor högre år 2020.

Polisen har krävt ännu mer pengar för att kunna anställa fler poliser.

Allt fler poliser har vittnat om det ansträngda läget inom myndigheten. Missnöje med löner, arbetsförhållanden och den nya organisationen har fått många poliser att säga upp sig eller börja leta efter nytt jobb. Att regeringens höstbudget, som läggs fram i riksdagen på tisdag nästa vecka, innehåller mer pengar till polisen har varit känt en tid.

Nyanställa

I dag avslöjade finansminister Magdalena Andersson (S) hur stor satsningen blir. Regeringens förslag är att polisen får 100 miljoner kronor extra under nästa år och ytterligare 170 miljoner kronor 2018. Därefter fortsätter upptrappningen av budgetanslaget så att höjningen ligger på drygt två miljarder kronor år 2020.

Krisen inom polisen

De närmaste åren kommer pengarna gå till att renodla polisens arbetsuppgifter och göra den myndigheten mer effektiv, inte till nyanställningar.

– Polisen går med överskott de närmaste åren, och det är först om ett antal år man har behov av att trappa upp verksamheten. Då kommer det också att finnas nyutbildade poliser att anställa, säger Magdalena Andersson (S).

Regeringen vill också trappa upp anslaget till Säkerhetspolisen de kommande åren. Nästa år förslås Säpo få en höjning på 80 miljoner kronor och året därpå en ytterligare höjning med 170 miljoner kronor. År 2020 ska Säpos anslag ha höjts med 650 miljoner kronor jämfört med i dag.

Mindre än begärt

Totalt en satsning på två miljarder kronor de närmaste fyra åren, som dock är betydligt lägre än vad polisen säger sig behöva. I budgetunderlaget som polisen skickade in till regeringen i våras, begärde man höjda anslag på 3,9 miljarder kronor fram till 2020. De pengarna vill myndigheten använda för att anställa 2.000 poliser och 1.300 civilanställda. För 2017 ville man ha en anslagshöjning på runt 800 miljoner kronor.

Nytt sedan dess är att polisens kostnader för flyktingmottagandet blivit betydligt lägre än man räknade med då. Dessutom har myndigheten redan fått 283 miljoner extra jämfört med vårbudgeten. Även Säkerhetspolisen har fått extra pengar för att arbeta mot terroristhot.

Inrikesminister Anders Ygeman anser att regeringens föreslagna satsning ligger ”i paritet” med vad polisen begärt. Finansminister Magdalena Andersson pekar på att upptrappningen av anslagen är lämplig eftersom det tar tid att få fram 2.000 nya poliser.

– Det är väldigt sällan myndigheter får allt de begär, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Okänt antal

Inrikesminister Anders Ygeman har i sommar, bland annat med anledning av bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal, antytt att regeringen vill ge polisen utökade resurser. Exakt hur många nya poliser som regeringen tror att satsningen räcker till vill han inte berätta.

– Jämfört med Moderaternas satsning, som de säger ska ge 2.000 nya poliser, så skjuter vi till mer pengar. Men för oss är det viktigt att det är polismyndigheten som avgör mixen mellan hur många poliser och civilanställda man vill anställa, säger Anders Ygeman.

Het fråga

Polisen och tryggheten i samhället har blivit en het politisk fråga det senaste året, bland annat på grund av ökat terrorhot och förra årets stora antal asylsökande som tärt på polisens resurser. M, KD och C föreslog i våras pengar till 2.000 fler poliser. Liberalerna vill se 2.500 fler och SD vill också ha fler poliser.

Fakta: Regeringens satsning

Mer pengar till polisen:

2017: 100 miljoner kronor (mkr)

2018: 280 mkr

2019: 700 mkr

2020: 1 miljard

Sammanlagd ökning 2017-20: 2 080 mkr

Mer pengar till Säpo:

2017: 80 mkr

2018: 450 mkr

2019: 200 mkr

2020: 200 mkr

Sammanlagd ökning 2017-20: 650 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet