Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Emanuel och Sara Skyttedal om att dömda brottslingar finns med bland Folklistans kandidater: ”Litar på att väljarna kommer fatta kloka beslut” Foto: SVT

Flera dömda brottslingar bland Folklistans kandidater

Uppdaterad
Publicerad

Bakom Jan Emanuel, Sara Skyttedal och de övriga toppkandidaterna är det fritt fram att ställa upp i EU-valet för det nybildade partiet Folklistan.

Bland kandidaterna som hittills anmält intresse har flera ett kriminellt förflutet, visar SVT:s granskning.

Nybildade partiet Folklistan går till val med en öppen lista till EU-valet. Det innebär att vem som helst är fri att anmäla sitt intresse som kandidat hos Valmyndigheten.

– Jag förstår att många tycker att det är lite läskigt och tänker att i stort sett vem som helst med ett starkt stöd kan ta sig in. Och ja, det är definitionen av just demokrati, säger Jan Emanuel på tisdagens pressträff.

EU-val 2024

På tisdagseftermiddagen har knappt 40 personer anmält sig som kandidat för Folklistan. Bland namnen finns flera personer som tidigare har dömts till fängelse, visar SVT:s genomgång.

Penningtvätt och rattfylleri

En av kandidaterna är kraftigt skuldsatt och har vid två tillfällen dömts till fängelse för grovt rattfylleri, där den senaste domen är från 2022.

En annan person, som också har stora skulder, har flera domar bakom sig. Bland annat för stöld. Vid ett av tillfällena dömdes personen till fängelse för stöld och narkotikabrott.

Ytterligare en kandidat på listan dömdes för några år sedan för penningtvättsbrott till villkorligt och dagsböter.

I Aktuellt svarade Jan Emanuel och Skyttedal på om de ser det som ett problem:

– Att någon av dem har torskat för något, att det är dåliga människor – så kan det mycket väl vara, men så är det precis överallt, säger Jan Emanuel.

– Demokratin är sådan att man får rösta på vem man vill.

Folklistans kandidater

I veckan stod det klart att tidigare S-politikern Jan Emanuel blir Folklistans toppnamn i EU-valet följt av Sara Skyttedal, som i dag sitter som politisk vilde i EU-parlamentet efter att ha petats som toppnamn på KD:s EU-lista.

På tisdagen presenterade duon de övriga toppkandidaterna. Partiets tredjenamn är Hans Palo, socialdemokrat från Övertorneå. Han följs av Amilia Stapelfeldt med bakgrund inom Moderaterna, Peter Söderlund, som suttit i MP:s partistyrelse och varit med och startat Kris (Kriminellas revansch i samhället), och Håkan Wretsell, kommunpolitiker i Vellinge med bakgrund inom KD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet