Foto: TT

Moderaternas partistämma röstar ja till tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas stämma ställer sig bakom partistyrelsens förslag om att driva på för ett nationellt förbud mot tiggeri.

– Det är en viktig markering när partiet försöker bli hårdare, säger Mats Knutson, SVT:s politiska kommentator.

Moderatstämman debatterade på fredagseftermiddagen en skärpt politik för lag och ordning.

Höj straffen, satsa på 10 000 fler polisanställda och storsatsa på kameraövervakning var några av förslagen.

Ett av de mer uppmärksammade förslagen var ett nationellt tiggeriförbud.

– Det är en svår fråga, men det är en nödvändighet för att visa svenska folket att vi tar den på allvar, sade Fredrik Ahlstedt, ombud från Uppsala län inför omröstningen.

Muf var kritiska

Ombudet Andréa Ström, från Stockholm stad, ansåg att tiggeriförbud minskar risken för att människor tvingas in i organiserad människohandel och tvingar länder som Bulgarien och Rumänien att ta ansvar för sina fattiga medborgare.

Det var framförallt ombuden från Moderata ungdomsförbundet, Muf, som var kritiska.

– Jag tycker inte att ett nationellt tiggeriförbud är förenligt med moderata principer, sade Magdalena Schröder, Muf, inför omröstningen.

– Det är klart att vi inte är glada. Vi ställde oss emot förslaget eftersom det är ett dåligt utformat förslag. Det hade varit bättre att stärka centrumägares och butiksägares möjligheter att avhysa människor istället, sa Muf:s ordförande Benjamin Dousa till SVT Nyheter efter beslutet.

Tiggeri ska bestraffas med böter

Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé, medgav att frågan är svår eftersom det handlar om utsatta människor.

Han tyckte dock att fördelarna med ett tiggeriförbud överväger, eftersom tiggeriet inte är en väg ur fattigdom.

Moderaternas förslag innebär att den som tigger ska kunna bestraffas med böter och inte med fängelse.

– Det är en viktig markering från partiet nu när man försöker bli hårdare och tuffare, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson.

Hoppas på stöd från S

Moderaterna hoppas nu få Socialdemokraterna och andra partier med sig.

– Det är väldigt angeläget att hitta en bred överenskommelse. Jag tycker att frågan lämpar sig för det, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

Barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) påpekar dock att regeringen inte har något förslag på förbud.

– Det finns i dag inget förslag från regeringen om tiggeriförbud. Regeringen har tagit en mängd initiativ till lagstiftning och andra åtgärder med syfte att tiggeriet ska upphöra, liksom utsattheten.

– Jag är angelägen om att åtgärderna ska få effekt och är beredd att lägga fler förslag om det behövs, säger Åsa Regnér i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Liberalerna kritiska

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad kommenterar på fredagskvällen förslaget om tiggeriförbud i en rad inlägg på Twitter.

”Dels tycker jag det är fel i sak med tiggeriförbud dels helt fel användning av en poliskår som inte ens hinner utreda våldtäkter”, skriver Haddad.

”Mitt under den största poliskrisen på flera år vill M och SD att polisen som snart inte finns kvar i yttre tjänst bötesfälla tiggare.”

Liberalerna vill i stället skärpa lagen mot människohandel, meddelar han.

Centerpartiet har tidigare sagt att man är emot ett nationellt tiggeriförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.