Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har flera gånger talat om att Sverige borde gå med i Natos kommunikationssamarbete Stratcom. Det är ett Nato-ackrediterat center som kartlägger och analysera propaganda i traditionella och sociala medier. Centret talar om psykologiska operationer.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har drygt en månad på sig att förhandla avtalet. Senast den 30 juni ska det vara klart. Efter det kan regeringen fatta ett formellt beslut.
– Det här är ett samarbete för kunskapsöverföring och påverkar inte alliansfriheten, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.
”Sverige en värdefull partner”
I januari besökte SVT som första svenska journalister Natos strategiska kommunikationscentrum. Det är en militär anläggning i Lettlands huvudstad Riga. Anläggningen omgärdas av sekretess och vilka som arbetar där är hemligt. Bara ledningen för centret är offentlig.
Centret kartlägger och analyserar propaganda främst från Ryssland och terrororganisationen Islamiska staten.
– Vi ser fram emot att Sverige blir en värdefull partner som bidrar med experter och erfarenhet som kommer fortsätta utveckla centrets arbete, säger Stratcoms chef Janis Sarts om regeringens beslut.
Falska uppgifter
För en månad sedan upptäcktes ett falskt Twitterkonto som påstods tillhöra försvarsminister Peter Hultqvist (S). Förra hösten råkade försvarsministern ut för en liknande händelse. Och förra året publicerade tysk webbsida uppgifter att Sverige skulle exportera artilleripjäser till kriget i Ukraina. Försvarsminister Peter Hultqvist pekades ut som ansvarig för affären i ett falskt brev.
– Att bygga kapacitet för att identifiera och motverka kampanjer blir allt viktigare. Det är alla länders intresse att vara så effektiva som möjligt när det gäller källkritik och att kunna motverka felaktiga bilder säger inrikesminister Anders Ygeman (S).
Modernt psykförsvar
Regeringen har tidigare påpekat att det behövs ett psykologiskt försvar anpassat för dagens förhållanden. Regeringen säger att ett samarbete med Stratcom ligger i linje med svensk försvars- och säkerhetspolitik . Den innebär bland annat att Sverige ska öka sin närvaro i Natos militära och civila strukturer som är relevanta för Sverige, säger regeringen i beslutet.
Fakta om Stratcom:
Två nivåer av medlemskap.
- Fullvärdiga medlemmar som finansierar centret:
Estland, Litauen, Polen, Tyskland, Italien och Storbritannien
- Frivilliga medlemsländer skickar enbart personal:
Finland, Nederländerna och USA