• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flyktingar, polis och avspärrningar vid Migrationsverkets ankomstboende på Jägersro i Malmö. Arkivbild. Foto: TT

Nya migrationslagstiftningen sågas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya migrationslagstiftning blir hårt kritiserad av organisationer och myndigheter. ”...med den skyndsamhet med vilken lagförslaget tagits fram finns en risk för att relevanta omständigheter förbises och att många överväganden som normalt sett bör göras inte görs.”, skriver Förvaltningsrätten i Göteborg.

I dag, torsdag, är sista dagen för organisationer och myndigheter att ge sina synpunkter på regeringens förslag till ny asyllagstiftning. Och kritiken haglar in.

Fackförbundet ST, en sammanslagning av Statstjänstemannaförbundet och Försäkrningsanställdas förbund, tror inte att lagändringarna kommer att skapa den ordning och reda i asylsystemet som de riksdagspartier som står bakom förslaget vill åstadkomma. ”Tvärtom så befarar vi att denna nyordning leder till nya negativa konsekvenser och kostnadsökningar. Vi ifrågasätter om de föreslagna förändringarna kan införas utan att rätten till asyl undermineras”, skriver fackförbundet.

ST uttrycker även oro över de praktiska och ekonomiska konsekvenserna för de statliga myndigheterna, vilka förbundet anser att regeringen inte har tagit hänsyn till.

Behöver ökade resurser

En del av lagförslaget går ut på att den som har fått en anställning kan därmed få permanent uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen tror inte på det systemet, eftersom myndigheten tror att det kommer att försämra möjligheten att tillvarata nyanländas kompetens och utgöra ett hinder i myndighetens arbete för att motverka rekryteringsproblemen på arbetsmarknaden.

Dessutom påpekar Arbetsförmedlingen behovet av ökade resurser och rimlig tid för att förbereda och ställa om verksamheten. ”Detta med anledning av att konfliktfyllda situationer med hot och våld och annan otillbörlig påverkan mot myndighetens personal riskerar att öka”, står det i remissyttrandet.

Ifrågasätter förslaget

Förvaltningsrätten i Göteborg ifrågasätter om förslaget om att alternativt skyddsbehövande med tidsbegränsade uppehållstillstånd inte ska ha någon rätt till familjeåterförening, är helt förenligt med Europakonventionen och FN:s barnkonvention.

Förslaget innebär bland annat att uppehållstillstånden blir tillfälliga istället för permanenta och rätten till familjeåterförening begränsas till de som har individuella flyktingskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.