”Skolarbetet lever inte upp till kraven”

Uppdaterad
Publicerad

-För många elever blir det så att man gör det läraren säger åt en, och sen ser man att oj, fick jag inte mer än godkänt. Det berättar Vilhelm Carlsson på John Bauergymnasiets restaurangprogram i Norrköping.

Hans skola är en av de 18 skolor som skolinspektionen granskat i den största koncerngranskningen hittills.

Och Vilhelm Carlssons skola brister enligt Skolinspektionen på flera sätt: kunskapsresultaten är dåliga, många lärare har inte rätt kompentens och kvalitetsarbetet lever inte upp till lagens krav.

John Bauer-gymnasier kritiseras

Vilhelm Carlsson tycker att han för egen del har fått en bra utbildning.  Men flera andra elever som SVT talat med på olika John Bauerskolor vittnar om samma sak som han, oavsett om de själva är nöjda med sin undervisning och sina betyg eller inte: skolarbetet på John Bauer är upplagt för att man ska få ”godkänt”, inte mer.

– Vill man bara ligga på G-nivå då hamnar man där ganska lätt, säger Kalle Andreasson, som SVT träffar när vi besöker John Bauer Sundbyberg, en av de skolor som ännu inte är färdiggranskade av skolinspektionen.

-Om man bara vill glida igenom skolan gör man det ganska lätt, men det gör man väl överallt, säger Kalle Andreasson.

Skolinspektionen: Ingen undervisning

John Bauergymnasiet i Sundbyberg hette tidigare Matpedagogerna och köptes av John Bauerkoncernen för bara ett par år sedan. Totalt har John Bauer 31 skolor i Sverige.

SVTs genomgång av de skolrapporter som hittills blivit klara visar genomgående att eleverna får undervisning upp till ”medelnivå”, alltså godkänt, men inte mer.

I bland annat Karlstad, Jönköping och Halmstad  får elevena lämna lektionerna eller ”sitta av tiden i klassrummet”  när de är färdiga med de uppgifter som krävs för betyget godkänt.

 I Hässleholm är en del av elevernas lektionstid inte undervisning överhuvudtaget, enligt Skolinspektionen. De så kallade studiepassen, som ingår i den garanterade undervisningstiden kan inte kopplas till någon speciell kurs och lever inte upp till lagens definition på undervisning.

På John Bauer medger företagsledningen att skolorna skötts dåligt.

-Vi är absolut inte nöjda med det vi gör, vi har startat upp arbetet med att förbättra det, säger Anders Mebius, utbildnings- och kvalitetschef på John Bauer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

John Bauer-gymnasier kritiseras

Mer i ämnet