Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna: Unga kriminella ska prövas för frisläppning efter tidsbestämt straff. Foto: SVT/TT

Socialdemokraterna vill punktmarkera unga på väg in i gängkriminalitet

Publicerad

Socialdemokraterna vill punktmarkera eller sätta fotboja på ungdomar som riskerar att dras in i gängkriminalitet – och att unga, grovt kriminella som inte sköter sig ska kunna sitta livstid i fängelse.

– Vi vill att unga grova brottslingar ska låsas in tills de inte är farliga längre, säger Teresa Carvalho, som leder partiets kriminalpolitiska arbetsgrupp.

Socialdemokraterna tillsatte förra året elva arbetsgrupper för att ta fram ny politik inför 2030-talet. Nu har den kriminalpolitiska arbetsgruppen presenterat två nya förslag, som syftar till att stävja ungdomsbrottsligheten och bekämpa gängkriminaliteten.

S anser bland annat att det i dag finns brister i socialtjänstens möjligheter att använda tvingande åtgärder för att få ungdomar på glid att hamna på rätt bana igen. Därför vill man att unga med dålig skolnärvaro ska kunna tvingas till ett jobb genom arbetsplikt, en viss utbildning.

– Primärt tänker jag mig att det är kommunerna som sitter på många av de här arbetsuppgifterna. Det kan handla om städning, renhållning, tvätta bilar, klippa gräs, alltså samhällsnyttiga insatser, säger Carvalho.

En annan möjlighet är att fysiskt punktmarkera ungdomen genom en följeslagare under hela eller delar av dygnet. Även geografisk övervakning i form av fotboja ska kunna anvisas.

Kan sitta inne ”riktigt länge”

Det andra reformförslaget är en ny ungdomspåföljd i form av särskild utskrivningsprövning, för unga mellan 15 och 18 år som döms till ett straff motsvarande ett års fängelse eller mer. Påföljden ska inte vara tidsbestämd. Efter det avtjänade straffet ska det i stället prövas var sjätte månad om personen i fråga riskerar att begå fortsatt brottslighet.

– Det här innebär att en ung person kan tvingas sitta inlåst lika länge som om den vore vuxen, säger Teresa Carvalho.

Enligt S handlar det inte om att låsa in alla barn och unga och ”kasta iväg nyckeln så som Sverigedemokraterna ofta talar om”.

– Men visar man inte på tillräcklig bättring, ja då kan man få sitta inne riktigt länge.

Om den dömde deltar i behandling, går i skolan, sköter sig och inte bedöms återfalla i brott ska den släppas ut. Partiet vill dock inte avskaffa ungdomsrabatten för mindre allvarliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.