Konsumentminister Per Bolund (MP) säger till SVT att Sverige inom två år har infört åldersgräns på sociala medier. Foto: TT

Ministerns besked: Åldersgräns på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att få en åldersgräns för sociala medier. Det är beskedet från regeringen. Barn måste be föräldrar om lov för att få använda till exempel Facebook, Snapchat och Instagram. Åldersgränsen kan komma att bli så hög som 16 år.

Konsumentminister Per Bolund (MP) bekräftar för SVT Nyheter att åldersgränser kommer att finnas med när Sverige införlivar EU:s nya dataskyddsförordning i svensk lag.

Så det kan bli en 16-årsgräns för sociala medier i Sverige?

Åldersgräns för sociala medier

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna.

Inom två år

När det gäller åldersgränser kommer regeringen nu att tillsätta en utredning, där man bland annat ska ta ställning till var de svenska åldersgränserna ska hamna. Förordningen ger möjlighet att sätta gränsen någonstans mellan 16 och 13 år, och under gränsen måste barnet ha målsmans tillstånd för att agera i sociala medier, har Computer Sweden rapporterat.

Inom två år ska EU-förordningen börja gälla, med samma regler över hela unionen.

Senare på fredagen säger Per Bolund till Dagens Nyheter att han och Miljöpartiet helst vill se en så generös åldersgräns som EU-förordningen tillåter, det vill säga 13 år. I övrigt vill konsumentministern inte föregripa utredningen.

Frivillig gräns blir tvingande

I dag gäller 13-årsgräns för att öppna egna konton på sociala medier som till exempel Facebook, Instagram och Snapchat. Åldergränsen har hittills regleras i användaravtalet mellan företaget och kontoinnehavaren. När EU:s nya förordning träder i kraft blir det i stället tvingande lagstiftning, där grundåldern är satt till 16 år, men där enskilda länder ges möjlighet att sänka den till 13 år. Barn som är yngre måste ha föräldrarnas tillåtelse för att få använda sociala medier.

EU:s dataskyddsreform innehåller en rad stränga krav på alla som lagrar och hanterar personuppgifter. En av förhoppningarna är att den ska ge unga människor få bättre skydd på nätet.

Enligt Datainspektionen kommer den nya förordningen vara översatt, språkganskad och fomellt antagen i april/maj i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åldersgräns för sociala medier

Mer i ämnet