I april i år blev det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav och sjöar men som vi kunde visa i vårt reportage i Agenda fortsätter en stor del av kryssningsfartygen att dumpa smutsvatten och toalettavfall rakt ut i Östersjön.
I Agenda intervjuades infrastrukturminister Anna Johansson (S) om vad regeringen gör för att få stopp på de här utsläppen som bidrar till övergödning och bottendöd.
– Det är ett oskick som vi måste få bukt med och Sverige har ju drivit på hårt under flera år för att få en ny lagstiftning på plats. Det är naturligtvis jätteviktigt att småbåtsägare tar sitt miljöansvar men det är fullt rimligt att de stora kryssningsfartygen och deras ägare gör det också, sa hon.
Fritidsbåtar
Ministern underströk att turismen är väldigt viktig för Östersjöregionen men att det är ett känsligt hav och att turismen måste fungera på ett hållbart sett.
Man kan tycka att det kan bli svårt att motivera fritidsbåtarnas besättningar att tömma sitt avfall i land när så många av de stora fartygen inte gör det.
– Vi vill att ingen ska tömma sitt toalettavfall i Östersjön men det är naturligtvis bättre att småbåtsägarna gör det än att alla fortsätter tömma avfallet i havet.
För bara några dagar sedan hölls ett möte med FN:s sjöfartsorganisation IMO där det fanns förhoppningar att man skulle förbjuda dumpning av toalettavfall. Men beslutet sköts upp till nästa vår och kan – om det blir verklighet – börja gälla först flera år senare.
– I bästa fall får vi då en lag som kan träda i kraft 2019, sa Anna Johansson.
Agera ensamt
Innan dess kan enligt infrastrukturministern Sverige inte göra något mot kryssningsfartygens dumpning av smutsvatten och toalettavfall.
– Vi har inga medel att tvinga, eller på något annat sätt förmå de här kryssningsfartygen till det vi önskar, nämligen att se till så att de inte smutsar ner Östersjön och bidrar till övergödning.
Men kan ni inte bli tuffare där? Skulle ni inte till exempel kunna ställa krav på dem och säga; ni får inte lägga till vid svenska hamnar om ni inte tömmer ert toalettavfall i hamnen, till exempel?
– Nej, det har vi nog ganska svårt att göra eftersom det inte finns någon lagstiftning som kräver detta. Vi ska naturligtvis göra allt vi kan.
Men Sverige kan väl ändå bestämma regler om vad som krävs om man ska lägga till i Sverige, eller?
– Nej, vi har inte rätt att hindra någon att komma till Sverige, utan de regler som gäller är internationella och de ska då gälla alla flaggstater.
Granskning i #livekollen
SVT:s Livekollen valde att granska detta påstående, här kan du läsa mer och se resultatet!